Vesterled

​Strikke- og historie i Vesterled

Orknøyene, Shetland, Færøyene, Dundee
med strikke- og håndverksnestor Tove Fevang og religionshistoriker og forfatter Øystein Morten

Vi gjentar suksessen!
Velkommen til sommerlys vest i havet og vårt spennende cruise. Det er dagslys nærmest døgnet rundt, og vi får mange og gode opplevelser på denne rundreisen i Vesterled.
Våre faglige inspiratorer og fortellere er Tove Fevang og Øystein Morten.

Tove Fevang er utdannet innenfor tekstil, broderi og design. Hun jobber med håndarbeid til daglig for ukepresse og innen faglitteratur som fagredaktør for Cappelen Damm, Samlaget, Vigemostad & Bjørke og Schibsted Gjennom de siste 20 årene har Tove skrevet over 20 håndarbeidsbøker, 15 av dem er oversatt til tysk, finsk, svensk, fransk og engelsk. Tove vil holde både foredrag og workshops, og temaene er strikking, hekling, hakking og andre håndverk. Innen disse områdene lager hun også videoer. Vi får i tillegg et innblikk i Amanda-prosjektet som hjelper premature barn med varmende ullstrikk. Tove leder dette prosjektet.

Religionhistoriker Øystein Morten bør være kjent for de fleste som er interessert i historie fra vikingtid og middelalder. Hans bøker “Jakten på Olav den Hellige” og “Jakten på Sigurd Jorsalfare” fikk meget gode kritikker og ga oss innblikk i en ny historieverden. Kombinasjonen av historien i nåtid og fortid er svært interessant og spennende lesing.

Dersom du trodde middelalderhistorie ikke er interessant for deg, kan det hende du skifter mening etter å ha lest Øystein Mortens bøker!

Vi starter i Newcastle der vi går om bord i MS Magellan og setter kursen først mot Dundee i Skottland. Byen er den fjerde største i Skottland med ca 150 000 innbyggere. Her blir det mulig å delta på en av skipets egne utflukter, man rusler i byen på egenhånd eller hygger seg på båten. Så følger perlene på rekke og rad. Om bord blir det foredrag av begge våre reiseledere, det blir også noen workshops med Tove Fevang, bl a i Fair Isle strikk og hullstrikk fra Shetland.

Neste stopp er i Kirckwall på Orknøyene. Her har vi vår egen buss og guide og skal se den gamle bosettingen Scara Brae med resten av vikingby og hus fra middelalderen. Vi skal også få et lite innblikk i St Magnus-katedralen, Nordens nest største kirke i middelalderen, etter Nidaros. Erkebispegården fra samme tid ligger ved siden av og er også verdt et besøk.

Deretter ankrer vi opp i Lerwick på Shetlandsøyene.. Her skal vi ha vår private buss og guide, og vi drar sørover på Mainland, hovedøya, for å besøke de arkeologiske utgravningene Jarlshof. Bygningene her inkluderer rester fra en smie fra bronsealderen, hus fra jernalderen, hus fra pikterne, langhus fra vikingtiden og en gård fra middelalderen. Det blir også god tid til besøk hos den kjente garnprodusenten Jamieson & Smith i Lerwick.

Så ankommer vi Torshavn på Færøyene. Der setter vi oss i buss med lokal guide og besøker det gamle bispesetet på Kyrkjebø, like ved Torshavn. Dagens bonde Johannes Paturson er 17. generasjon. Fortellingen om stedet foregår i Røykstovan, Europas eldste trehus hvor det bor folk, ca 900 år gammelt. Det blir tid på egenhånd i Torshavn, vi anbefaler et besøk i Jacobsens bokhandel. Her finnes også mye garn og håndverk, bl a butikken Snældan det eneste spinneriet på Færøyene.

Velkommen til et unikt cruise med flotte opplevelser og steder du muligens ikke har besøkt tidligere.

Skipet vi seiler med heter Magellan, https://www.cruiseandmaritime.com/our-ships/magellan som tar 1250 passasjerer. Alle måltider inkludert når man er om bord, 3 om dagen.

Det vil hver dag gis tydelige beskjed via info på lugarene, på skjermer og over høytalere når man må være om bord i skipet. Som regel er det 30 min før avgang. Detaljert info kommer nærmere avreise. Deltakerne bør beherske engelsk da mye info om bord gis via skriv på lugarene, og over høytalere. Det vil dog gis info hver kveld om neste dags program fra vår norske reiseleder.

Kort fortalt

Gjentar suksessen. Nytt 7 dagers cruise med avreise 14. mai 2020. Orknøyene, Shetland, Færøyene, Dundee med håndverksnestor Tove Fevang og historiker/forfatter Øystein Morten.​

Reisedatoer:
14/05/2020 - 7 dager

Dagsprogram Vesterled - 7 dager - Få plasser ledig

Program
Det vil bli foredrag fra Tove Fevang og Øystein Morten mens vi er på sjøen. Detaljer om tider kommer nærmere avreise. Vi befinner oss i farvann som er sterkt relatert til norsk viking- og norrøn historie og ikke minst middelalderhistorie. Stedene vi besøker har også mange og lange strikke- og håndverkstradisjoner.

Øystein Morten vil holde foredrag om temaer som er nært knyttet opp mot stedene vi besøker, noen foredrag er om bord – noen er på stedene vi besøker.

Dag 1 – 14.05.
Avreise med British Airways fra Oslo Gardermoen til London kl 1140-1310. Videre med samme selskap kl 1425 med ankomst Newcastle kl 1540. Busstransport fra flyplassen til MS Magellan som har avgang kl 2000. Foredrag og middag om bord
Øystein Morten vil hver dag holde foredrag på 45-50 minutter om temaene over. Vi kommer tilbake med detaljert tidsplan nærmere avreise for alle foredrag og workshops. Disse vil foregå i eget konferanserom om bord. Øystein foredrag: Vikingtiden begynner, om angrepet på Lindisfarne.

Kveldens foredrag med Tove er å strikke en jakke fra A til Å.

Dag 2 – 15.05.
Vi ankommer Dundee kl 0830, og drar derfra kl 2230. De som ønsker kan melde seg på utflukt som skipet arrangerer selv, disse kjøpes direkte på båten.
Kveldens foredrag av Tove handler om Shetland lace og hva kan vi se på Orknøyene av strikk.
Øystein Morten: Foredraget denne dagen er om Olav Tryggvasons herjinger i England og Skottland.

Dag 3 – 16.05.
Ankomst Kirkwall på Orknøyene kl 1200. Avgang kl 2200. Kirkwall er administrasjonssenteret for de ca 200 øyene som utgjør Orknøyene, og har ca 7.000 innbyggere. Det finnes spor etter mennesker som levde der mer enn 3.000 år f Kr. Et av de viktigst funnene er gravhaugen Maeshowe på Mainland, hvor vi gjør et stopp. Gravhaugen er 7 m høy og 35 m i diameter. Den ble påbegynt for ca 5000 år siden, og bygget i flere etapper. Den nåværende formen antar man er fra ca 1500 år f Kr. På stenveggene i kammeret kan det leses et tredvetalls norrøne runeinskripsjoner som forteller både om legender om en skatt knyttet til haugen, matservering og fester, og forskjellige former for seksuell aktivitet som har pågått i de små sidekamrene inne i haugen. Det opplyses også at det var korsfarere som var på vei enten til eller fra Jerusalem som brøt seg inn i haugen: «Jorsalamenn brutu haug denna».

Vi kjører videre til det viktigste funnet på øyene, den førhistoriske bosetningen Skara Brae, som etter en kraftig storm i 1850 kom frem i dagen etter å ha vært begravd under sanddynene i Bay of Skaill på vestkysten av øya Mainland. Skara Brae ble tatt opp på Unescos verdensarvliste i 1999 og er en av Skottlands fire verdensarvoppføringer.

Vi vil i tillegg se St Magnuskatedralen som ble påbegynt i år 1137 under Ragnvald Orknøyjarl. Katedralen i Kirkjuvåg – som Kirkwall het den gang – var nest størst i det nordatlantiske bispedømme, etter Nidarosdomen. Lokal guiding på Orknøyene foregår på engelsk, men Øystein Morten vil fortelle på Maeshowe.

Det blir også tid på egenhånd i øyrikets hovedstad. Hvorfor ikke besøke en av de hyggelige butikkene, eller en kafé og nyte en lokal godsak.

Øystein har mye spennende å fortelle fra Orknøyene hvor de norske konger og jarler hersket. Tema er Den hellige Magnus Orknøyjarl.

Tove vil holde workshop, du kan lære å strikke to modeller pannebånd i Fair Isle teknikk. denne strikkemåten har sterke tradisjoner i områdene vi kommer til neste dag.

Dag 4 – 17.05.
Ankomst Lerwick på Shetlandsøyene kl 07.00, avgang kl 17.00. Lerwick har fått navn etter det tidligere norske navnet Leirvik og er med sine 7.500 innbyggere øyenes hovedstad. Hovedøya for Mainland, og innbyggertallet i Lerwick er ca en tredjedel av det totale innbyggertallet.

Siden 3.000 år f Kr har øyene vært bebodd, man har i dag rester etter steinhus fra jernalderen. Omkring år 300 e Kr beretter romerske skrifter om det keltiske folkeslaget pikterne, som på 800-tallet ble fortrengt av vikingene. Shetland var en del av Norgesveldet under navnet Hjaltland, inntil øyene ble pantsatt til den skotske kongen av den dansk-norske kongen Christian I i 1469.

Vi setter oss i buss med lokal guide for å kjøre til det arkeologiske Jarlshof, restene etter en bosetting fra neolittisk tid – yngre steinalder. Stedet går for å være det beste arkeologiske stedet i Storbritannia. Stedet ble utbygget gjennom århundrer, bl a i jern- og middelalderen.

Guiding foregår på engelsk med lokal guide, Øystein Morten vil også fortelle når vi er på Jarlshof.
Vi drar tilbake til Lerwick hvor de fleste antakelig vil rusle litt på egenhånd i byen og kanskje innta lunsjen der. De strikkeglade vil nok legge inn tid for å besøke det kjempestore garnutsalget til den lokale produsenten Jamieson & Smith som ligger litt utenfor sentrum.

Foredrag med Øystein er møtet mellom vikinger, irske munker og pikterne. Tove snakker om færøysk strikk.

Dag 5 – 18.05.
Ankomst Torshavn på Færøyene kl 0900. Avgang kl 1800.

Vi starter med besøk på Færøyenes gamle kongsgård og bispesetet fra 900 år tilbake i tid, på Kyrkjebø. Her er det i dag Johannes Paturson som styrer gården, han er 17. generasjon. I tillegg til stedets interessante historie besøker vi den gamle Røykstovan, antatt å være det eldste bebodde trehuset i Europa, antatt bygget av drivtømmer fra Norge. Her på gården står også Olavskirken opprinnelig fra år 1111, samt ruinene etter Magnuskatedralen. Vi gjør en liten vandretur på Tinganes i Torshavn, tingplassen gjennom århundrer, og fremdeles stedet hvorfra øyriket styres. Den gamle bydelen Reyn ligger like ved, vi rusler blant trange smug og stræde. Lokal guide på Færøyene snakker norsk.

Tid på egenhånd og vi anbefaler den 150 år gamle “Boghandel Jacobsen”, en ekte gammeldags bokhandel. Færøyenes eneste garnprodusent har butikk i Torshavn, og har du lyst kan du gå inn i Husfliden og se på – eller kjøpe – hjemmelaget tradisjonsstrikk. Like ved finner vi også stedet der de færøyske folkedraktene lages.

I Færøyenes nasjonalmuseum finnes blant mye annet de originale kirkestolene fra 1400-tallet som sto på Kyrkjebø. Også en godt bevart utskåret «Maria med Jesusbarnet» av angelsaksisk opprinnelse fra slutten av 1000-tallet, som inntil 1875 befant seg i Olavskirken på Kyrkjebø finnes her.

Fra Tove blir det en workshop hvor vi strikker et lite produkt i hullstrikk eller du starter på et skjerf eller lignende. Fra Øystein får vi høre fortellingene om kristningen av Færøyene.

Dag 6 – 19.05.
Hele dagen seiler vi sørover tilbake mot Newcastle, og nyter en god bok eller hva hjertet behager. Er det varmt vær kan basseng eller jaccuzi benyttes.

Selvsagt skal vi få foredrag fra våre to faglige reiseledere.

Tove bruker denne ettermiddagen til å oppsummere alt vi har sett av strikk og garn underveis. Øysteins siste foredrag for denne gang er om den religiøse ofringen av hester i Nord-Irland.

Dag 7 – 20.5.
Kl 0600 Ankomst Newcastle. Avstigning skjer puljevis, vi får antakelig avgang fra båten ca kl 1000. Nærmere beskjed gis om bord. Transport til flyplassen for å fly med British Airways til London kl 1630-1745. Derfra videre til Oslo Gardermoen kl 1925-2240.

​Reise- og prisinformasjon

Pris pr person fra kr 18.900 for abonnenter av Hjemmet / kr 20.900 for ikke-abonnenter

Inkluderer

 • Fly med British Airways Oslo-London-Newcastle t/r på økonomiklasse
 • Flyskatter
 • Transporter t/r flyplass-båthavn i Newcastle
 • 6 netters cruise med full pensjon om bord i standard innvendig dbl lugar
 • Utflukter i land Orknøyene, Færøyene og Shetland jmfr program
 • Daglige foredrag og workshops som nevnt i program med faglige reiseledere Øystein Morten og Tove Fevang

Tillegg

 • Drikke til måltider
 • Obligatorisk tips til crewet, pr juni 19, GBP 7 pr dag (info kommer senere)

Frivillig oppgradering av lugarer

 • Enkeltlugar innvendig kr 3.900 (begrenset antall)
 • Enkeltlugar utvendig superior kr 6.650 (begrenset antall)
 • Dobbel innvendig superior kr 1.650 pr person
 • Dobbel utvendig standard kr 3.250 pr person
 • Dobbel utvendig standard Pluss kr 3850 pr person

Vi har et visst antall lugarer pr kategori, spør om ledig lugartype.
Forbehold om prisendring dersom endringer i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.

Depositum på kr 5.000 pr person faktureres ved påmelding.
Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

Avbestillingsregler

 • Depositum med fratrekk av kr 1.000 betales tilbake ved avbestilling inntil 106 dager før avreise
 • Ved avbestilling 105-90 dager før avreise tapes depositum
 • Ved avbestilling fra 89-49 dager før avreise må 50 % av reisens pris søkes refundert fra kundens forsikring
 • Ved avbestilling 48-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.