Strikketur til Selbu

Strikketur til Selbu

Bli med med Anne Bårdsgård og Tove Fevang til Selbu

Vi inviterer deg sammen med Norsk Strikkeforbund til en hyggelig og lærerik helg i Selbu og Trondheim.
Tove Fevang blir reiseleder, da kan man glede seg over en meget rutinert og dyktig strikkedame. I tillegg til besøk på Selbu Spinneri i Klæbu skal vi til Selbu og Husflidcentralen, og ikke minst skal vi ha med oss Anne Bårdsgård som kursleder og veiviser i Selbu-tradisjonens historie og strikk.
Frammøte blir på Comfort Hotel Trondheim hvor vi innlosjerer oss, i sentrum av Trondheim. Flere måltider er inkludert, likeså turer som beskrevet i programmet, et lengre kurs med Anne Bårdsgård er også inkludert.
Vi legger opp til at du kommer deg til Trondheim selv med bil, tog eller fly. Vi booker gjerne billett for deg om du ønsker. Kommer du med fly går det flybuss til sentrum.

Hele dag 2 er vi på tur med buss til Spinneriet og Selbu. På spinneriet i Klæbu får vi se selve produksjonen, og det blir muligheter for å kjøpe garn og også ferdige produkter i stedets butikk. De spinner ull fra norske sauer, og har blitt kjent for sitt fantastiske garn. Spinneriet flyttet fra Selbu til Klæbu i 2016, de ble etablert i 2010.
Husflidcentralen i Selbu og Selbu bygdemuseum vil også besøkes denne dagen. Vi er i hjerte av Selbu-tradisjonen og får høre historien om Marit som i 1857 møtte opp på kirkebakken med nystrikkede votter med stjernemønster… Dermed var eventyret Selbustrikk i gang.

Anne Bårdsgård burde være kjent for de fleste som er interessert i tradisjonsstrikk.  Boka «Selbuvotter» er et flott og stort arbeid, og rene godteskåla for den strikkeinteresserte.» Jeg har lest boka. Det er den beste strikke- mønster- historie- tradisjon- instruksjonsbok som er gitt ut i Norge og kanskje i verden! Fantastisk rik, ryddig og mangfoldig!» Annemor Sundbø.
Anne er oppvokst i Selbu, og har vært omgitt av strikk siden barnsben. Hun kommer til vårt hotell i Trondheim lørdag morgen og holder kurs, underveis får vi høre flere historier fra Anne. I tillegg er hun utdannet innen kunsthåndverk og er en meget erfaren tekstilkunstner. For ikke å snakke om flere utsmykkinger i sten og betong, se https://annebaardsgaard.no/.

Tove Fevang har jobbet som designer siden 1981. Hun startet Idé Stuen i 1986 og har siden jobbet som designer, forfatter og frilansjournalist for ukepresse og faglitteratur. Hun har skrevet ca 25 bøker om ulike håndarbeidstemaer, lappeteknikk, broderi, hardangersøm, overlocksøm, hekling og strikking. Mange av bøkene er oversatt og utgitt i USA, Frankrike, Tyskland, Finland, Sverige, Danmark og Japan. Tove er redaktør av På pinnen e-medlemsbladet til Norsk strikkeforbund, hun er også fagredaktør for Cappelen Damm, Samlaget, Vigemostad & Bjørke og Schibsted for mange strikke- heklebøker. Ved siden av tekstil, design og journalistikk er hun også utdannet innen grafisk design.

Turen går over 3 dager / 2 netter, ønsker du å tilbringe en ekstra natt i Trondheim for å ta byen i nærmere øyesyn er det fullt mulig. Trondheim er en flott og historisk by, bl.a. er Nidarosdomen og Erkebispegården verdt et besøk. Stedenee ligger i gangavstand fra vårt bosted.

Kort fortalt

Sammen med Norsk Strikkeforbund inviteres du til en hyggelig og lærerik helg i Selbu og Trondheim. Forfatterne og strikkeentusiastene Anne Bårdsgård og Tove Fevang er med som reiseledere og kurs- og foredragsholdere.

Reisedatoer:
22/05/2023 - 3 dager

Dagsprogram Strikketur til Selbu - 3 dager

Dag 1

Innsjekk på Comfort Trondheim Hotel fra kl 1500. Du må gjerne komme tidligere til Trondheim, er ikke rommene klare kan du sette fra deg bagasjen på hotellet, og rusle i denne fine byen. Fra vårt bosted er det 750 m til Nidarosdomen, og hotellet ligger i «Midtbyen».
Kl 1830 samles vi i resepsjonen for å gå en kort vandretur til restauranten sentralt i byen hvor vi skal spise middag sammen.

Dag 2

Etter en god frokost venter buss på oss kl 0830 og vi setter kursen mot Klæbu og Selbu Spinneri. Spinneriet flyttet fra Selbu til Klæbu i 2016 og ble etablert i 2010. Hovedproduksjonen er garn for håndstrikk, og er basert på norsk ull.  Ca 1/3 del er fra spelsau, ca 1/3 fra villsau (gammelnorsk sau) og den siste tredelen er fra blandingssau som f eks grå trøndersau. Fargene er for det meste slik de framstår naturlig, grå og brun.
Her kan man også få spunnet ull fra egne sauer, maskinene brukes mye til slik produksjon. Daglig leder Ingvild Espelien er biolog og ekspert på saueraser, hun viser oss rundt. Selvsagt må vi avlegge butikken et besøk, du er god om du ikke lar deg friste til garnkjøp, mer kortreist og fantastisk garn skal man lete lenger etter!
Etter et par timer i Klæbu går bussturen videre til Selbu, turen tar ca 1,5 t. Vi starter med lunsj. Deretter får vi høre historien om Selbu og deres tradisjoner på Selbu Bygdemuseum. De holder til i den gamle prestegården i sentrum av bygda. Blant mye annet har de egen strikkeutstilling, men også en gammel skolestue og en utvandrerutstilling. Vi gjør oppmerksom på at strikkeutstillingen ligger i husets 2. etasje, bygget er gammelt og har ikke heis. Vi får høre historien som sies å starte med seterjenta Marit i 1857. Sammen med søsteren møtte hun opp på kirkebakken en vinterdag med votter i to farger og med rosemønster. 150 år senere er navnet Selbu knyttet til strikk og votter langt utenfor Norges grenser og har skapt næring til tusenvis av strikkesjeler fra hele landet.
I samme hus holder Selbu Husflidcentral til, nærmere bestemt i det gamle kjøkkenet på prestegården. De har et godt utvalg garn og ferdige produkter, et veldig hyggelig sted, drevet av en gjeng ildsjeler i privat regi. Selbu Husflid ble avviklet for få år siden og donerte sin samling til bygdemuseet sommeren 2020.
Ved 17-tiden setter vi kursen tilbake mot byen og vårt bosted. Vi spiser middag sammen om kvelden.

Dag 3

Etter frokost samles vi kl 0900 i konferanserom på vårt hotell for å få et detaljert innblikk i Selbu-strikk. Anne Bårdsgård er kursleder og vil også fortelle historier fra sitt lange liv som håndverker og strikker. I boken hennes (som du kan få kjøpt underveis) er det et stort utvalg votter, og du vil få oppskrift til et par av dem. Dette blir både en veldig hyggelig strikkestund samtidig som du får mer kunnskap om teknikken og historien. Tove Fevang hjelper også til for dem som trenger bistand. Vi tar en pause for en times tid på egenhånd hvor du kan spise lunsj eller gjøre ærend i Solsiden shoppingsenter som ligger ved siden av hotellet. Workshopen varer til ca kl 1400.
Så sier vi takk for oss og den formelle delen av dagene er over

​Reise- og prisinformasjon

Pris pr person kr 5.650 pr person for medlem av Norsk Strikkeforbund:
Ikke-medlem kr 500 i tillegg. 

Inkluderer

  • 2 netter i dobbeltrom på Comfort Hotel Trondheim
  • 2 frokost, 2 middag og 1 lunsj
  • Rundtur med buss jmfr program dag 2
  • 5 timer workshop med Anne Bårdsgård
  • Inngang og omvisninger på Selbu Spinneri og Husflidcentralen/bygdemuseet i Selbu

Tillegg

  • Enkeltrom kr 1390 (begrenset antall)

Turen starter på vårt hotell, seneste frammøte er kl 1800 dag 1. Vi er behjelpelig med å skaffe fly- eller togbilletter, billigste alternativ søkes opp på forespørsel etter ønsket tidspunkt.

Depositum på kr 1500 pr person faktureres ved påmelding. Sluttfaktura forfaller 5 uker før avreise.

Avbestillingsregler

  • Etter betalt depositum tilkommer et adm.gebyr på kr 500 ved avbestilling
  • Ved avbestilling 45-22 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
  • Ved avbestilling 21-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring

For påmelding send ditt navn, adresse, epost og mobilnummer til: marit@exploretravel.no eller ring 917 63 001

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.