Strikkedager på Svalbard

Strikkedager på Svalbard

Bli med Hjemmet til Svalbard
Strikking, natur og opplevelser m/ Nina Granlund Sæther

Øyriket er mer populært enn noen gang, og med en svært fornøyd strikkegjeng i 2020, så blir det ny tur til noe av det mest eksotiske man kan tenke seg i Norge. Naturen er helt særegen, det finnes ikke maken noe annet sted. Tidlig i september er det snøfritt og mulighet for fine utflukter i tillegg til hyggelige strikketreff innendørs med en av våre mest kjente strikkere, Nina Granlund Sæther. Nina vil holde foredrag og kurs underveis på turen.

Svalbard er spennende! Permafrosten gjør at alle hus har rør- og ledningsnett over jordskorpen, slik at de ca 2000 fastboende i Longyearbyen har fasiliteter som ellers i Norge.
Bergartene er 3-400 millioner år gamle og blant de eldste i verden. De som har lyst kan bli med ut på en vandretur på Sarkofagen (490 moh).
All bosetting på Svalbard har sin opprinnelse i gruvedriften (kull), men de senere årene har det blitt etablert flere forskningsstasjoner som gir arbeidsplasser, og ikke minst er turisme en god inntektskilde. Etter at Svea-gruven ble nedlagt i 2015, drives det i dag kull ut av gruve 7. Den forsyner Longyearbyen med strøm.
Til tross for permafrost og vinterlig klima kommer golfstrømmen med varm luft og gir liv til planter og vekster, som f.eks Polarsnøull, Fjellsmelle (kalt kompassblomst siden den blomstrer mot sør), Snøsoleie, Svalbardsoleien og Svalbardvalmuen. Vi rekker også et besøk til Svalbard Museum.
Vårt hotell er Svalbard Hotell Polfareren, sentralt beliggende i Longyearbyen.
Nina Granlund Sæther har lang erfaring som foredragsholder og kurslærer. Hun arbeider som redaktør i Hus & Bolig, men er utdannet innen tekstil og har de siste årene utgitt flere populære bøker. Hun lar seg inspirere av gamle, norske tradisjonstekstiler og bearbeider dem slik at de blir aktuelle også i dag. Flere av bøkene hennes er solgt i store opplag i inn- og utland. Høsten 2019 kom hun med en stor og omfattende bok om strikking i Norge fra 1600-tallet og frem til årtusenskiftet.
Du kan se Nina’s arbeider på Instagram: @ninagranlundsather eller i gruppen Hjertebank Nina Granlund Sæther på Facebook.
Vi tilbringer kveldene sammen i hyggelig lag, med strikketøy, hyggelig prat og kanskje noen gode råd fra foredragsholder og kursleder Nina Granlund Sæther.
Nina holder flere kurs under oppholdet, de varer i 1,5 timer, og koster kr 300 pr kurs. Egen påmelding til disse som bestilles på forhånd. Max 10 deltakere pr kurs.

Kort fortalt

Vi gjentar suksessen og tilbringer 5 dager i Longyearbyen med strikkeforedrag og kurs, turer i området, stedets historie, nyter gode måltider og har det hyggelig i sosialt lag. Vi bor selvsagt midt i byen.

Reisedatoer:
20/09/2021 - 5 dager

Dagsprogram Strikkedager på Svalbard - 5 dager

Dag 1
kl 09.55 Avreise fra Oslo Gardermoen med SAS til Longyearbyen. Kort stopp i Tromsø, og videre med samme fly.
kl 14.00 Ankomst Longyearbyen. Kort busstur til vårt hotell beliggende sentralt i Longyearbyen, Svalbard Hotell Polfareren.
Kl 14.30 Suppebuffet på vårt hotell, Polfareren.
Kl 16.30-17.15 Første foredrag v/ Nina G. Sæther. Strikkeplagg i bunader og folkedrakter.
Vi tenker kanskje ikke over det, men svært mange av bunadene våre har plagg som er strikket. Strikketeknikken har vært brukt til å lage de fineste og vakreste festplagg.
Kl 19.15 Kort busstransport til kveldens restaurant for middag.
Kl 19.30 Middag på Huset Bistro der det serveres en deilig 2 retters middag.
Kl 21.15 Transport fra Huset til Svalbard Hotell Polfareren.

 

Dag 2
Fra kl 07.00-08.30 Frokostservering på hotellet.
Kl 11.00-11.45 Foredrag ved Nina. Norge rundt på jakt etter gamle votter.
Selbuvottene er kjent langt utenfor Norges grenser. Den lille bygda i Trøndelag har en fantastisk vottetradisjon som er høyst levende. Men ikke alt som er strikket i svart og hvitt er selbustrikk. I 2015 reiste Nina Granlund Sæther landet rundt på leting etter gamle strikkemønstre. Det resulterte i boken Votter, strikkemønstre fra hele Norge. Mindre kjente vottemønstre fra Halden og Kristiansand i sør til Kautokeino i nord ble løftet frem. I dette foredraget forteller hun om de fantastiske skattene hun fant.
Kl 12.00 Vi går sammen til Svalbard museum for et innblikk i historien, et natur- og kulturhistorisk museum. Her finner man modeller, rekonstruerte miljøer og autentisk gjenstander.
Fritid og lunsj på egenhånd i dag. Litt ovenfor sentrum ligger nybyen med Svalbard-galleriet, ca 30 min å gå, eller 5 min med taxi. Longyearbyen har også flere hyggelige butikker og kafeer.
Kl 14.00-16.00 Guidet tur med buss. Det er ikke mange kilometer med vei på Svalbard. Vi kjører de som finnes, ut Adventsdalen til gruve 7, til det globale frøvelvet og passerer Huset/Nybyen mens guiden forteller Svalbard-historien.
Kl 16.30-18.00 Kurs v/ Nina. Krypemasker uten hjelpepinne. Max 10 deltakere. Egen påmelding.
Krypemasker er rettmasker som hele tiden forflytter seg en plass til siden på en bunn av vrangmasker, slik at det ser ut som de ligger ovenpå. Denne teknikken er kjent fra mange forskjellige steder i landet. Det ser komplisert ut, men er egentlig ganske lett. Med metoden du lærer på denne workshopen er det ikke nødvendig å bruke hjelpepinne.
Kl 19.00 Pizzabuffet på Svalbard Pub.

Dag 3
Fra kl 07.00-10.00 Frokostservering på hotellet.
Kl 12.00-17.00 For dem som har lyst til å bli med på en vandretur til Sarkofagen starter turen med avreise fra hotellet. Kaffe/te og snacks serveres. Turen er moderat til noe krevende, man skal være vant til å gå noen timer. På veien ned, over Lars-breen blir man utstyrt med pigger under skoene. Sarkofagen ligger på 490 moh. Egen påmelding til denne turen.
Kl 17.30-19.00 Kurs v/Nina. Vrangbord i blondemønster. Max 10 deltakere. Egen påmelding.
På kvinnevottene var det vanlig å lage vakre vrangborder i blondestrikk. Denne type vrangbord kan selvfølgelig også brukes på andre plagg. Her lærer du hvordan det gjøres.
Denne kvelden blir det middag på egenhånd på en av byens spisesteder.

Dag 4
Fra kl 07.00-10.00 Frokostservering på hotellet.
Kl 11.00-12.30 Kurs v/ Nina. Baklengsstrikking – å strikke fra venstre mot høyre.
Vanligvis strikker vi fra høyre mot venstre. Her lærer du å strikke rett andre veien slik at du ikke trenger å snu arbeidet med vrangen mot deg når du skal tilbake. Teknikken brukes i kontstrikking, men er også smart når du for eksempel skal ringe ut til hals.
Fri og lunsj på egenhånd.
Kl 16.00-16.45 Nina holder sitt siste foredrag for denne gang. Undertøy og badedrakter.
Det har til alle tider vært viktig å lage plagg som varmer. Strikketeknikken gjorde også plaggene lettere å bevege seg i og mer bekvemme. Underskjortene er blant de eldste plaggene som ble strikket, og senere fikk vi de unevnelige benklærne. Og med kvinnebevegelsens kamp for å slippe korsettet, ble strikket liv et alternativ – helt frem til 1950-tallet. Og inntil latex-fibrene kom på markedet på 1920-tallet var også hjemmelaget badedrakt alternativet.
Kl 19.00 I dag blir det avskjedsmiddag på hotellets egen Restaurant Polfareren der det serveres en nydelig 3-retters middag.

Dag 5
Kl 07.00-10.00 Frokostservering på hotellet.
Kl 11.00 Det er tid for utsjekk fra hotellet.
Kl 12.00 Avreise til flyplassen.
Kl 13.25 Avgang med SAS til Oslo med et kort stopp i Tromsø.
Kl 16.20 Ankomst Oslo Gardermoen

​Reise- og prisinformasjon

Pris pr person kr 14.900 for abonnenter, kr 16.900 for ikke-abonnenter

Inkluderer
• Flyreiser med SAS Oslo – Longyearbyen t/r på økonomiklasse
• Flyskatter
• 4 netter i delt dobbeltrom på Svalbard Hotell Polfareren m/frokost
• Transport t/r flyplass – hotell i Longyearbyen
• 1 lunsj og 3 middager
• 3 foredrag jmfr program
• Reiseleder med hele veien fra Oslo

Tillegg
• Kurs kr 300 pr kurs
• Enkeltrom kr 2.490 (begrenset antall)
• Vandretur til Sarkofagen inkl transport og lokal guide kr 950 (minimum 7 pax)

Påmeldte til kurs vil få egen info om hva som skal medbringes/forberedes.
Depositum på kr 4.000 pr person faktureres ved påmelding.
Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

Avbestillingsregler
• Etter betalt depositum tilkommer et gebyr på kr 900 ved avbestilling inntil 66 dager før avreise
• Ved avbestilling 65-40 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
• Ved avbestilling 39-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring
• Dersom reisen må avlyses pga covid 19 og reiseråd fra myndighetene tilbakebetales reisen i sin helhet

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.