Sør-Afrika – Cape Town, Garden Route, safari og winelands

Sør-Afrika – Cape Town, Garden Route, safari og winelands

Cape Town – Mossel Bay – Oudtshoorn – Franschhoek

Velkommen til Cape Town, en av verdens flotteste storbyer!

Mens oktober er en mørk og kanskje litt tung måned her hjemme er det tidlig sommer og behagelige temperaturer i Sør-Afrika.
Sør-Afrika har så mye å by på at ett besøk aldri vil være nok for å oppleve alt. På denne turen vil vi konsentrere oss om Cape Town og området rundt. Mer enn 80 % av alle som besøker landet kommer tilbake, og reiser du hit for første gang vil du forstå hvorfor.

I 1994 ble Nelson Mandela valgt til president, og landet fikk sitt første svarte styre på nesten 350 år. Vi besøker Robben Island der Mandela satt fengslet i nesten 18 år. Vi får høre historien om apartheid, om forsoning og tilgivelse, om kampen for frihet av Cristo Brand, Mandelas fangevokter og venn!

Naturligvis vil vi besøke det storslagne Kapp det gode Håp, det sørvestligste punktet på det afrikanske kontinentet. I vindistriktet Franschhoek utenfor Cape Town vil vi smake på sør-afrikansk vin, som er blant de beste i verden. De største vingårdene i landet ligger kun en snau time fra byen. Vi besøker noen av dem, tester ut viner, og kjøper med oss de beste hjem. Og ikke minst vil vi nyte godt av det unike og svært gode kjøkkenet i Sør-Afrika…
Det blir også tid til å oppleve Waterfront, byens turistsentrum som er kjent for shopping, restauranter, kafeer og levende musikk overalt.
En av kveldene besøker vi en lokal restaurant der de afrikanske rytmene gjør det vanskelig å sitte stille…
Taubanen til topps på Table Mountain hører selvsagt med på programmet. På dette det flate fjellet midt i byen har man en fantastisk utsikt over byen, Kapp-punktet og langt ut i vinområdene.
I tillegg vil vi kjøre den vakre og kjente Garden Route østover til Mossel Bay der vi nyter et par dager på flotte strender og bor på en deilig beach resort.
I dette området blir det også safari og besøk til den spesielle byen Oudtshoorn hvor vi finner unike grotter og vi kan overvære derby med strutser….

Denne 15 dagers turen gir deg en smakebit på historien, kulturen, tradisjonene og menneskene.

Kort fortalt

Cape Town - en av verdens vakreste byer!
I tillegg blir det besøk til vinområdene, Robben Island og Kapp de gode Håp. Vi kjører også Garden Route og får med oss en smakebit på safari.

Reisedatoer:
08/10/2020 - 15 dager

Dagsprogram Sør-Afrika – Cape Town, Garden Route, safari og winelands - 15 dager - Lesertur Avisa Nordland

Dagsprogram

Dag 1 – 8. okt – Bodø – Oslo – Doha
Avreise med SAS kl 1240 fra Bodø med ankomst Gardermoen kl 1405. Kl 1610 tar Qatar Airways oss til Doha der vi ankommer kl 2340.

Dag 2 – 9. Okt – Doha – Cape Town
Videre kl 0140 med samme selskap direkte til Cape Town med ankomst kl 1110.
Transport til vårt hotell sammen med vår guide, og innsjekk på ONOMO Hotels-Inn On the Square 4* som ligger godt plassert i byen. Litt hvile samt tid til å gjøre seg kjent med området rundt hotellet.
Kl 1815 transport sammen vår guide til en fantastisk velkomstmiddag på Gold Restaurant i hjertet av byen.

Dag 3 – 10. okt – Cape Town
Tidlig frokost og deretter tar vi fergen kl 0900 fra Waterfront til ikoniske Robben Island, fangeøya der Mandela satt fengslet i nesten 18 år. Guidet rundtur på øya og tilbake til Waterfront som er byens turistsentrum med sitt yrende liv av gatemusikere, kaféer, restauranter, hyggelige butikker og et stort håndverks-marked. For relativt få år siden var dette området kun en enorm havn, men har gjennom 2-3 tiår blitt ombygget til selve sentrum av byen. Vi vandrer litt rundt der før vi spiser lunsj på Cafe Paradiso og om ettermiddagen bringer vår buss oss til foten av Table Mountain. Der tar vi gondolbanen opp ca 1.000 høydemeter. Herfra er det utsikt milevis rundt byen, østover til vindistriktet, sørvest mot Kapp-punktet og nordover langs kysten.
Dagens middag blir litt spesiell. Foruten å nyte det gode kjøkken på Den Anker Restaurant, vil vi få besøk av Christo Brand. Han var Mandelas fangevokter og venn og vil dele noen av sine opplevelser på Robben Island med oss.

Dag 4 – 11. okt – Cape Town
Etter frokost vil vår buss bringe oss mot Kapp det gode håp. Kapp-punktet, nesten Afrikas sydøstligste punkt, der strømningene fra Atlanterhavet og Det indiske hav møtes. Stedet er et naturreservat, her kan man se antiloper og sebra, bavianer og struts, samt Protea som er Sør-Afrikas nasjonalblomst.
Vi besøker selve punktet og herfra får man vidt utsyn utover to verdenshav. Særlig lenger syd kommer man ikke på dette kontinentet. Lunsj underveis på Seaforth Restaurant kl 1300.
Videre til False Bay og Boulders Beach der vi stopper og ser på den flotte pingvin-kolonien. Tilbake på hotellet og middag på egenhånd i dag.

Dag 5 – 12. okt – Cape Town
Etter frokost blir vi hentet av bussen og vi vil besøke en av townshipene rett utenfor byen som heter Khayelitsha. Men, for å få et innblikk i historien, og fra apartheid-tiden starter vi med et besøk i District 6 museum. Dette distriktet i sentrum av Cape Town var det mest fargerike, der musikere, forfattere og kunstnere levde sine kreative liv, en bydel som skilte seg ut fra Cape ellers. Her bodde de helt til apartheid ble innført, og de ble forvist – til townshipene. Neste township vi besøker er Langa. Det er ikke bare et bosted, den er også en kulturell mingleplass der mange kunstnere jobber og lever. Her finnes flere private hjem som er åpne for gjester, flere kvinneprosjekter som produserer keramikk, utøver malerkunsten og lager vakre perlearbeider. Lunsj kl 1300 på 4 Roomed i Khayelitsha og middag på egenhånd i dag.

Dag 6 – 13. okt – Cape Town
Frokost på hotellet. Formiddagen fri og lunsj på egenhånd. Vi foreslår en ny tur på Waterfront, byens turistsentrum med kaféer, levende musikk, butikker og mye liv. Anbefalt er også en av byens “On-Hop-off” busser, et besøk til bydelen Bo Kaap, Companys Garden, et museum med mer. Ta en tur til den botaniske hagen Kirchenbosch. Her finner man rester av hekken som Jan Van Riebeck plantet for ca 360 år siden for å skille de hvite og svarte, dette regnes for å være starten på apartheid. Eller ta en stranddag i Camps Bay med en deilig lunsj med sjømat på en av restaurantene der havutsikten er upåklagelig.
Ellers er hovedgaten i bysentrumet Long Street verdt et besøk. Her finner man flere antikvitetsbutikker og ikke minst den populære kaféen og utestedet “Mama Afrika” med levende musikk og glade afrikanske rytmer. Det er for øvrig mange kunstnere og gallerier i byen. Reiselederen vil vise vei!
Middag på egenhånd i dag.

Dag 7 – 14. okt – Cape Town – Mossel Bay
Vi forlater Cape Town om morgenen og setter kursen mot Mossel Bay. Vi kjører kystveien og deler av Garden Route. Her er verdens tetteste utvalg av plantearter. Tre ganger så mange arter som Amazonas pr kvadratkilometer Underveis spiser vi lunsj i Swellendam og om ettermiddagen sjekker vi inn på Diaz Beach Hotel i Mossel Bay. Hotellet ligger bare 50 meter fra høyvannsmerket, og tilbyr spektakulær havutsikt fra alle vinduer og balkonger. Byen som ligger naturskjønt ved det Indiske Hav har vokst fra å være en glemt havneby, til å være en turistperle. Byen ligger midt mellom Cape Town og Port Elizabeth. Verdens eldste kjente bosetning, The Point of Human Origin finner vi her. Det var også her Bartholomeus Diaz som første Europeer gikk i land 4. februar 1488. Senere kom Norske hvalfangere, ruinene kan fremdeles skimtes. Området har kilometer på kilometer med flotte strender, og vandreturer er svært bra her. En av verdens mest spektakulære golfbaner ligger her med fantastisk utsikt over byen. Haidykking og båtturer for å se hval er også populært her. Felles middag på hotellet om kvelden.

Dag 8 – 15. okt – Mossel Bay
Frokost. Kl 0900 blir det avreise til verdens eldste kjente menneskelige bosted. Her får vi høre hvordan våre forfedre bodde for 164.000 år siden. De bodde i huler, og hadde kunnskaper om steinalderredskaper og våpen. De tente ild, og høstet av naturens goder. De brukte også oker, et fargestoff, så de må ha hatt et symbolspråk. Make-up til damene, krigsmaling til gutta, eller hulemalerier. Her må vi ta fantasien til hjelp. Felles lunsj på Delfinos og middag på Cafe Gannet i dag.

Dag 9 – 16. okt – Mossel Bay
Frokost. I dag er det tid for nytelse og en deilig dag på stranden anbefales. Lunsj og middag på egenhånd.

Dag 10 – 17. okt – Mossel Bay – Oudtshoorn
Etter frokost setter vi kursen nordover. Vi besøkerHighgate Strutsefarm der vi vil lære alt som er verdt å vite om struts. Vi nyter også en god lunsj på farmen – med struts på menyen selvsagt!
Vi sjekker inn på Turnberry Boutique Hotel som er en perle av et hotell. Byen er kjent som verdens strutsehovedstad. Disse store fuglene er nesten like vanlige som mennesker i denne sjarmerende byen. Kl 1930 middag på hotellets restaurant. Innehaveren er stolt medlem av Chaine de Rottisieur, og elsker å servere braai, som grilling heter i Sør-Afrika.

Dag 11– 18. okt – Oudsthoorn – Buffelsdrift Game Lodge
Etter en god frokost går ferden videre til Buffelsdrift. Underveis besøker vi de flotte Cango Caves. Dette gir assosiasjoner til selveste Dovregubbens Hall og hulene er fylt med glitrende stalaktitter og stalagmitter og fengende bergformasjoner. Ved foten av de majestetiske Swartbergfjellene finner vi unike Buffelsdrift Game Lodge. Her spiser vi en lett lunsj før vi i egnede safaribiler benytter ettermiddagen til å ta “dyrene i Afrika” nærmere i øyesyn. Vi sjekker inn i våre frittstående luksustelt som ligger ved en liten kunstig innsjø, der også flodhestene tilbringer dagene. Middag på lodgen.

Dag 12 – 19. okt – Buffelsdrift Game Lodge – Franschhoek
Frokost. Vi står tidlig opp i dag og det er på tide å hilse på noen merkelige skapninger, Meerkats. Disse morsomme små dyrene bor i familiegrupper under jorda. Når sola står opp, kommer de forsiktig opp og varmer seg i morgensola. De holder skarp utkikk etter rovfugler og andre farlige dyr som ser etter frokost. Vi skal deretter vestover og kjører nå en annen vei enn Garden Route. Her er det halvørken, med en helt annen vegetasjon enn langs kysten. I dette området går såkalte Route 62, som av CNN ble kåret til en av verdens vakreste kjøreturer. Kl 1300 spiser vi en enkel lunsj på Country Pumpkin in Barriedale. Videre mot Cape Winelands. Her vil vi smake vin, og se den karakteristiske Cape Dutch arkitekturen. I Cape Winelands ligger idylliske og fredelige Franschhoek, som er en av de eldste byene i Sør-Afrika. Den en gang søvnige lille landsbyen ble gitt navnet Franschhoek, som betyr “fransk hjørne” og ble grunnlagt av franske huguenoter som flyktet fra religiøs forfølgelse i Europa og søkte nye bosteder. Kapp nederlandsk (Cape Dutch) arkitekturen i landsbyen er bemerkelsesverdig godt bevart, da strenge restriksjoner har blitt satt på renovering og nybygging for å ta vare på ånden til de opprinnelige bosetterne. Foruten at området er kjent for vin, er denne byen Sør-Afrikas mathovedstad. Vi sjekker inn på Le Franschhoek Hotel & Spa. Et luksushotell med fantastisk utsikt mot naturen og fjellene rundt. Her finner vi vakre bygninger, restauranter i verdensklasse og noen av verdens flotteste vingårder. Buffetmiddag på det vakre hotellet i dag.

Dag 13 –20. okt – Franschhoek
Frokost på hotellet. I dag vil vi lære mer om vinindustrien, og besøker noen vingårder. Vi prøver også å komme inn på en av verdens flotteste bilsamlinger; Rupertfamiliens egen sportsbilsamling.
Vi nyter lunsj på La Grapperia på Spice Route og en herlig avskjedsmiddag i lag på Restaurant Roca og smaker oss gjennom noen av vinene.

Dag 14 – 21. okt – Franschhoek – Doha
Siste frokost i Sør-Afrika for denne gang og vi setter kursen mot flyplassen, og underveis stopper vi på hyggelige steder. Qatar Airways har avreise kl 1240 til Doha der vi lander kl 2355.

Dag 15 – 22. okt – Doha – Oslo – Bodø
Like etter midnatt kl 0130 går ferden videre direkte til Gardermoen med ankomst kl 0715. Litt venting før SAS bringer oss kl 1050 til Bodø med ankomst kl 1215.

Praktiske opplysninger
Temperatur Det er sommer i Sør-Afrika på denne tiden, ca 23 grader på dagtid
Klær Lett tøy på dagtid, gode sko er viktig. Uformelt antrekk til middager og ellers
Strøm Samme styrke som i Norge, 230 V, men uttakene er stort sett av engelsk type Ta med adapter
Valuta Sør-Afrikanske Rand (ZAR). Kurs pr april -18: 1 rand = Nkr 0,65
Mange minibanker. Ønsker du å ta med kontanter går det med norske sedler
Det kreves pass når man veksler kontanter. Alle vanlige typer kort aksepteres.
Visum/pass Ikke nødvendig med visum på forhånd, påse at passet ditt er gyldig i minst 6 måneder etter at reisen er slutt
Vaksiner Det anbefales vaksine mot Hepatitt A. Vi er ikke i malaria-områder.
Tidssone Sør-Afrika ligger 1 time foran når vi har vintertid
Mobil Full dekning
Internett Tilgjengelig på hotellet og de fleste kaféer
Sikkerhet Lommetyveri forekommer sjeldent, men man går ikke alene i visse strøk om
kveldene, som i alle andre storbyer
Åpningstider Cape Town: Alle forretninger på Waterfront er åpne fra kl. 0900-2100 alle dager, i sentrum til 1630

​Reise- og prisinformasjon

Pris pr person kr 36.100 i delt dobbeltrom

Inkluderer

• Rutefly med SAS Bodø – Gardermoen t/r
• Rutefly med Qatar Airways på økonomiklasse Gardermoen – Doha – Cape Town t/r
• Flyskatter (utgjør pr des – 19 kr 3.970 av totalprisen, kan endre seg innen avreise)
• 5 netter på ONOMO Hotels-Inn On the Square m/frokost
• 3 netter på Diaz Beach Hotel i dobbeltrom m/frokost
• 1 natt på Turnberry Boutique Hotel i dobbeltrom m/frokost
• 1 natt på Buffelsdrift Game Lodge i dobbeltrom/telt m/helpensjon
• 2 netter på Le Franschhoek Hotel & Spa i dobbeltrom m/frokost
• Måltider for øvrig som nevnt i program, 8 lunsjer og 8 middager
• Transport t/r flyplass og utflukter og transporter som nevnt i programmet
• Norsk reiseleder og norsk lokal guide under hele oppholdet
• Representant fra Avisa Nordland

Tillegg

• Enkeltrom kr 5.900
• Drikke til måltider, og annet som ikke er nevnt i program

Forbehold om prisendring dersom endringer på valutakurs, i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.

Depositum på kr 7.000 pr person faktureres ved påmelding.
Sluttfaktura forfaller ca 6 uker før avreise.

Avbestillingsregler

• Depositum med fratrekk av kr 1.000 betales tilbake ved avbestilling inntil 95 dager før avreise
• Ved avbestilling 94-65 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
• Ved avbestilling 64-35 dager før avreise må 50 % av reisens pris søkes refundert fra kundens forsikring
• Ved avbestilling 34-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring

Begrenset antall plasser/deltakere; maks 28, minimum 20. Påmeldingsfrist 1. april 2020.

Dersom du har bonuskort med flyselskapet som benyttes på denne reisen, opparbeider du poeng/miles ved å fremvise bonuskort ved innsjekking.

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.