Shetland med strikk håndverk og historie

Shetland med strikk håndverk og historie

Strikk, håndverk og historie på Shetland
med Tove Fevang 17.-24. juni 2023   

Velkommen til en unik reise vest i havet spekket med innhold!

Shetland er svært spennende for deg som er interesserte i håndverk, kultur, historie og strikk. Øyriket hører til Storbritannia, men ligger bare en god times flytur fra Bergen. Her finner vi lange og spennende tradisjoner. Fram til 1469 lå øyene under Norgesveldet, og het den gang Hjaltland. Det bærer flere navn fremdeles preg av, som Sandness og Lerwick.

Vi vil delta på workshop med Elizabeth Johnston og Kathleen Anderson, hvor også Tove Fevang bidrar. Vi vil lære mer om tradisjonsstrikken som Shetland først og fremst er kjent for.

Jarlshof, hvor man antar at de første menneskene kom til Shetland for 5-6000 år siden, ligger ytterst på hovedøya, Mainland. Her finner vi rester etter hus fra norrøn tid, vikingtiden og middelalderen. På denne utflukten legger vi turen innom Hoswick (tidlligere tiders Husvik) og vil besøke håndverkssenteret med spennende lokal design.

Shetland har også sin historie fra 2. verdenskrig og her på øyene kommer man ikke utenom historien om nordmannen Leif Larsen. Han var den mest kjente av Shetlandsgjengen, en av de høyest dekorerte allierte soldater og ble tildelt Korset med sverd – den høyeste utmerkelse man kan få. Vi får høre historien og Leif Larsen og bragdene gjengen utførte når vi besøker Scalloway.

På denne turen vil vi også til Sandness og besøke garnprodusenten Jamiesons spinneri. Her får vi også et besøk på fabrikk-utsalget. Vi legger også turen innom Shetland sølvsmie og får et lite innblikk i lokalt håndverk. Dessuten skal vi til Unst, den nordligste øya, kjent for sine tradisjoner innen hullstrikk. Det sies at man strikket sjal med så tynn tråd at man kunne dra hele plagget gjennom en giftering. Noen lokaler damer kommer til museet for å vise oss hvordan de utfører tradisjonell strikk. Unst er en øy med utrolig vakker natur og den som har lyst kan rusle litt ut i naturen.

Vi skal en av dagene besøke Shetland tekstilmuseum og ta en nærmere titt på arbeidene de har der. Fair Isle og hullstrikk er selve spesialitetene, men her finner vi også tepper og mye mer. I tillegg tar også turen innom Shetland museum som i tillegg til håndverk også viser fram tidligere tiders dagligliv, fornminner, industri og historie.

Og selvsagt besøker vi garnbutikken Jamieson & Smith like ved vårt hotell, samt Jamieson Shetlands strikkebutikk. Det er ingen ende på utvalg, tips, oppskrifter og ferdig strikk. Her er det muligheter for å slå seg skikkelig løs! Fair Isle strikk er en teknikk med hyppige skift av farger, da er det veldig kjekt med 25 grams nøster.

Reisen har Bergen som utgangspunkt, men vi bistår gjerne med fly til og fra Bergen dersom du trenger det.

Fullstendig program kommer snart! Tidligere turer har blitt fort fulltegnet og ta kontakt med Marit på telefon 91673001 eller på mail marit@exploretravel.no om du vil vite mer eller forhåndsreservere plass.

Kort fortalt

Shetland er svært spennende for deg som er interesserte i håndverk, kultur, historie og strikk. Med strikkeguru Tove Fevang som veiviser blir det spennende workshops og besøk til historiske steder med lange interessante tradisjoner.
Vil du reservere plass - ta kontakt!

Reisedatoer:
17/06/2023 - 8 dager

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.