Matkurs og stølsmat med Berit Ildjarnstad

Matkurs og stølsmat med Berit Ildjarnstad

Stølsmat og kultur i Valdres
Kombiner gode fjellopplevelser med innblikk i stølslivet og den tradisjonelle matkulturen.

I oktober har høsten kommet på Vaset, øverst i Valdres.
Her ligger Gomobu Fjellstue som er kjent for sin gode atmosfære og flotte beliggenhet 1000 moh. Fjellstua er familiedrevet i flere generasjoner og vertskapet Astrid og Bjørn står klare til å ta oss imot sammen med deres hyggelige betjening.
Fra en fjellgård i området kommer også Berit Ildjarnstad – Valdres sin egen Ingrid Espelid. Berit har alltid vært opptatt av stølslivet og de lokale mattradisjonene fra hjembygda.
Berit har jobbet mange år i Matprat, vært sentral i Rakfiskfestivalen på Fagernes og utgitt boken “HeiMat” sammen med Eivind Haalien. Boken handler nettopp om stølskultur, tradisjonsmat og stølsmat.
I boka kan vi lese om at måltidet og samværet rundt bordet vært en naturlig del av det hverdagslige liv på de enkle fjellgårdene. Og at hele familien, ofte tre generasjoner og ekstra arbeidsfolk gjerne var med til bords.
Berit vil i 4 dager fortelle om støling i Valdres, buføring, mat til hverdag og fest og ikke minst hvorfor melk var den viktigste grunnråvaren.
Vi vil i lag med Berit lage kvikako, rømmegrøt og andre lokale favoritter.
I vakre omgivelser ved foten av Jotunheimen blir det også mulighet for lette vandringer i lag med Explore Travel’s egen kjentmann i området.
Egnet turtøy og gode sko anbefales å ta med!

Kort fortalt

Gomobu Fjellstue med vakker beliggenhet ved porten til Jotunheimen er stedet der Hjemmets egen matskribent vil lære oss kunsten å tilberede gode og tradisjonsrike retter. Her på 1000 moh kan vi også nyte lette vandreturer og sykkelturer i lag med Explore Travel's egen guide.

Reisedatoer:
18/10/2021 - 4 dager

Dagsprogram Matkurs og stølsmat med Berit Ildjarnstad - 4 dager - "Grepa gøtt fra Valdres"

Dag 1
Ankomst til Gomobu Fjellstue. Fra Fagernes er det ca 10 min videre på E16 før man tar av til venstre der det er skiltet Vaset. Følg skiltanvisning Vaset og kjør ca 9 km oppover på fjellet på Panoramaveien. Ta til venstre der det står Gomobu Fjellstue, passer en bom (kr 40) og kjør den siste kilometeren opp til fjellstua. Det er rikelig med parkering på stedet. Innsjekk og kanskje rekker du en liten tur i området før lunsj.
Kl 1300 Lunsjbuffet serveres.
Kl 1500 Foredrag/kurs med Berit Ildjarnstad.
Om stølslivet i Valdres før og nå. Mat til hverdag og fest. Melk som grunnråvare.
Kl 1900 Det serveres god middag med lokale råvarer.

Dag 2
Frokostbuffet.
Kl 1000 kurs med Berit fortsetter.
Vi lager tradisjonelle kvikakao – hverdagsmat på stølen.
Kl 1300 Det er igjen lunsjtid.
Kl 1430 Ørret i ny drakt. Gamle tilberedningsmetoder i moderne innpakning.
Rabarbra er sesongens råvare og vokser villig rundt mange stølshus. Hva kan vi lage av den?
Etter kurset med Berit blir det litt tid på egenhånd til å nyte stedet. Hva med en liten gåtur på en av de mange stiene og veiene innover de flate og langstrakte viddene med utsikt langt inn i Jotunheimen.
Kl 1900 Deilig middag serveres.

Dag 3
Frokostbuffet.
Kl 1000 Vi lager festmaten; rømmegrøt, spekematfat til mange, sommersalat.
Kl 1300 Egenprodusert lunsj nytes.
Ettermiddagen fri til å oppleve den vakre naturen. Hva med en tur i lag med reiselederen til Synetoppen på 1.137 moh. Her er utsikten formidabel i alle retninger. Eller låne en av syklene til fjellstua å sykle innover på flate fjellveier i dette fantastiske landskapet.
Kl 1900 Igjen blir det servert en god middag til oss.

Dag 4
Frokostbuffet.
Bruk gjerne dagen i området. Det er nok av turmuligheter og ønsker du en lett lunsj før kursen settes hjemover, så ordner vertskapet med det.
Ønsker du å tilbringe noen flere dager på fjellstua, enten i forkant av kurset eller i etterkant så ta kontakt med Explore Travel.

 

​Reise- og prisinformasjon

Pris pr person ved fremmøte på Gomobu kr 5.980 for abonnenter
(Ikke abonnenter kr 6.680)

Inkluderer
• Overnatting 3 netter i delt rom på Gomobu Fjellstue
• Helpensjon, 3 frokost, 3 lunsj og 3 middag
• Foredrag og kurs jmf program
• Kursholder Berit Ildjarnstad
• Reiseleder med fra Explore Travel AS

Tillegg
• Enkeltrom kr 900

Forbehold om uforutsette endringer og mindre programendringer.
Sluttfaktura forfaller 4 uker før avreise.

Avbestillingsregler
• Fri avbestilling før 31 dager før avreise
• Ved avbestilling 30-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring
• Ved avbestilling 30-0 dager før avreise grunnet reiseråd i forbindelse med Covid-19 vil arrangør betale tilbake beløpet i sin helhet.

Begrenset antall plasser/deltakere; maks 25, minimum 20.

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.