Magiske Peru

Magiske Peru

Håndverk, kultur, tradisjon, inkahistorie
Machu Picchu – Cusco – Den Hellige Dal – Titicaca – Arequipa – Lima

På denne rundreisen i Peru står høydepunktene virkelig i kø. Selvsagt Machu Pichhu, Unescos første oppføring på verdensarvlisten, men også Cusco, Titicaca, Puno, Colca-dalen med condorene, Arequipa og Lima. Og ikke minst skal vi bli kjent med landets godt ivaretatte tradisjoner innen håndverk og skal på flere workshops og interessante besøk hos lokale innbyggere.
Cusco var inkaenes viktigste by og sentrum for deres kultur. Alt dette, og mye mer vil du ta del i på en 12 dagers rundreise i Peru.
Machu Picchu trenger antakelig ikke nærmere presentasjon, etter å ha ligget gjemt – men kanskje ikke helt glemt – i hundrede av år ble den gjenfunnet i 1911. At dette underverket er mye besøkt forstår man når man har vært der, vi reiser dit med tog. “Den skjulte by” tar pusten fra de fleste som ser den for første gang.
Vi skal til Titicacasjøen. I privat buss er dette en spektakulær reise der første halvdel domineres av Andesfjellene. Flott utsyn til den storslåtte naturen på vår vei til byen Puno som ligger på nesten 4000 moh.
Båttur til strikke- og vevøya Taquile. Befolkningen her tar godt vare på sin særegne kultur, tradisjonelle bekledning og håndverk. Vi besøker også sivøyene Uros der Heyerdahl hentet inspirasjon til sine båter, og som kanskje har gjort Titicaca mest kjent for oss. Der bygger de husene og båtene sine av siv, vi lærer hvordan de lever og bor.
Colca-dalen er kjent for sin bestand av condorer, deretter setter vi kursen mot Perus nest største by Arequipa, vakkert beliggende omkranset av vulkaner og høye fjell. Her skal vi bl a besøke det enestående klosteret Santa Catalina, en vidunderlig by i byen. Turen avsluttes i Lima.

Underveis skal vi ha workshops i veving, ull, farging og leire. Vi skal besøke landsbyer med kvinner som tar vare på tradisjoner innen brodering og vi skal til alpakka-produsenten Mundo Alpaca og Sol Alpaca.
12 dager spekket med program og opplevelser venter deg!

Kort fortalt

Med besøk til fantastiske Machu Picchu, Cusco, Den Hellige Dal, Titicacasjøen, Arequipa og Lima får vi se gamle håndverkstradisjoner og lære om kulturen og inkahistorien

Reisedatoer:
06/11/2020 - 13 dager

Dagsprogram Magiske Peru - 13 dager

Dagsprogram

Dag 1
Flyavgang fra Oslo Lufthavn Gardermoen med KLM kl 0630 til Amsterdam med ankomst kl 0830. Flybytte og videre med samme selskap kl 1235 til Lima der vi lander kl 1905 lokal tid. Klokken stilles 6 timer tilbake. Måltider serveres underveis. Lokal guide møter gruppen på flyplassen med skilt “Explore Travel”. Gangavstand til flyplasshotell der også middag serveres. Hotel Costa del Sol Ramada.

Dag 2 – Cusco
Frokost på hotellet. Flyavgang kl 0900 til Cusco, en drøy times flytur inn i landet. Vi bor i sentrum. Cusco ligger på om lag 3400 m og har ca 300.000 innbyggere. Byen som i sin tid ble formet som et omriss av en puma, hadde sin storhetstid rundt år 1530 og var sammen med Machu Picchu det første kulturminnet som ble satt på UNESCO’s verdensarvliste i 1983. Vi kjenner det på kroppen at vi har kommet til høylandet, og for best mulig akklimatisering tar vi det med ro denne dagen, det blir en guidet tur om ettermiddagen. Vi besøker byens katedral, Plaza Armada og inkaruinen Sacsayhuaman. Felles lunsj og middag. Om kvelden opplever vi tradisjonell dans og levende musikk.
Hotell San Augustin Dorado.

Dag 3 – Vevkurs, farging og lokale håndverkstradisjoner
Etter frokost kjører vi til “The Sacred Valley” – Den Hellige Dal – i Urubamba-dalen. Vi skal få oppleve håndverk på nært hold og får et interessant besøk i landsbyen Amaru. Vi skal på workshop i lokale veve-tradisjoner, vi får lære om de innfødtes tradisjoner og dagligliv, og hvordan de tar vare på sin håndverks-kunnskap. Vevkurset starter med en liten vandretur hvor vi skal finne planter for å farge garn. Vi lærer også litt om hvilken betydning noen av disse planetene har i medisinbruk.
Deretter skal vi karde og spinne ull, farge garn og ikke minst lære å bruke de lokale vevene som hver dag er i bruk hos dette folket. Hver og en skal få lage sitt lille arbeid. Workshopen varer i ca 5 timer.
Drikke og småretter, laget av Amaru-kvinnene, serveres. Vi får også høre skolebarna i landsbyen spiller og synger for oss. Lunsj i Urubambadalen. Ettermiddagen på hotellet.
Overnatting på San Augustin Monasterio. Middag på hotellet.

Dag 4 – Workshop i keramikk/leire, og til Machu Picchu
Frokost. Formiddagen skal tilbringes på en workshop hvor vi skal leke oss med leire og selv få dreie en krukke eller skål. Varighet ca 3 timer.
Lunsj før vi setter vi oss på toget i Ollantaytmbo med kurs for Machu Picchu, Inkaenes forlatte by. Etter ca 2,5 timer ankommer vi Aguas Calientes. Det går ingen bilvei til Machu Picchu, og denne lille byen er siste stopp før Den Hellige by. Her finnes små butikker og hyggelige kaféer. Byen har fått navnet etter de varme kildene, og vi får anledning til å gjøre oss litt kjent her. Overnatting og middag i Aguas Calientes hvor det blir felles middag. Hotel Casa Andina Machu Picchu.

Dag 5 – Machu Picchu
Vi står opp i gryningen for å ta en tidlig buss opp til Machu Picchu, ca 30 minutter. Der møter eventyret oss. Machu Picchu er en magisk opplevelse, og det er ikke uten grunn at stedet var det aller første som kom på Unesco sin verdensarvliste. Sør-Amerikas største attraksjon bygget under inka-tidens storhetstid. Funn av keramikk, tekstiler og verktøy, og hvordan hele området er bygget tyder på at stedet var hellig. Her er rester etter templer, avanserte samfunn og uten tvil var dette et svært viktig sted. Vi ser offerplasser, fantastiske ruiner, terrassemarker og inne på området troner Huayna Picchu til værs. Mulig å gå til topps på dette fjellet, det må så fall bestilles på forhånd.
Machu Picchu ligger på ca 2500 moh og dersom du ønsker å gå opp til solens port, litt på oversiden av selve byen, tar det ca 1 time. Der får man en fantastisk utsikt over hele området samlet. Man antar at stedet ble forlatt ved spanjolenes erobring av Peru ca i år 1530, og ble først kjent for verden da Hiram Bingham “oppdaget” byen i 1911.
Vi tilbringer hele dagen i området. Lunsj på egenhånd. Sent på ettermiddagen tar vi toget tilbake til Poroy, derfra en halv time å kjøre til Cusco. Middag om kvelden. Hotel San Augustin Dorado.

Dag 6 – Transport fra Cusco til Titicacasjøen med besøk i Wacarpay, Andahuaylillas og Ayaviri
Etter tidlig frokost setter vi oss i vår buss og drar mot byen Puno ved Titicacasjøen. Vi skal kjøre hele dagen, men underveis stoppe for interessante besøk. Bl a stopper vi ved Wacarpay-sjøen, vakkert beliggende med fjell som omkranser innsjøen. Vi skal også besøke Andahuaylillas og kirken der San Pedro, bedre kjent som Sør-amerikas sixtinske kapell. Inkaruinen Raqchi skal vi også ta i nærmere øyesyn, et nydelig sted fra inkatiden. Vi gjør også en stopp i Ayaviri, her finnes bl a et tekstilsenter.
Lunsj underveis.
Vi bor i byen Puno som ligger på 3860 m o h. Vi er ganske godt akklimatisert etter å ha vært noen dager i Peru. Vårt hotell er Casona Plaza, her spiser vi middag om kvelden.

Dag 7 – Titicaca med sivøyene Uros og Taquile med sine strikk- og vevtradisjoner
Den 190 km lange og 80 km brede Titicaca-sjøen besøkes denne dagen. Vi starter med båttur til de unike flytende siv-øyene, Uros. Vi får innblikk i hvordan øyene «bygges», og får vite mer om teknikken som Thor Heyerdahl benyttet i sin bygging av flåter. Her bygges både hus og båter av siv.
Videre med båten til øya Taquile, som er bebodd av quechua-folket. Her finnes flotte håndverksarbeider laget etter tradisjonelle strikke- og vevteknikk gjennom generasjoner, og det er mennene som strikker! Vi får en liten vandretur på denne flotte øya og ser bl a gamle bosettinger, mange av dem med unik utsikt over Titicacasjøen. Underveis passerer vi sentrum der det er tid til å se seg rundt, og for de som ønsker anledning til å kjøpe vakre håndverks-produkter. Lunsj ved ankomst Taquile.
Båten tar oss tilbake til Puno og vårt hotell om ettermiddagen. Middag.

Dag 8 – Transport Puno – Colca
Etter frokost forlater vi Puno og setter kursen mot Colca, ca 6 t kjøring. Medbrakt lunsjboks. Innsjekk på vårt hotell Pozo dell Cielo i Chivay. Ettermiddagen fri. Middag om kvelden.

Dag 9 – Colca-dalen
Tidlig avgang kl 06.30. Colca er aller mest kjent for sin store og dype canyon, og ikke minst for fuglen Condor som vi med stor sannsynlighet får se fra utkikkspunktet Cruz del Condor. Vi befinner oss 1200 m over canyonen, og får en flott utsikt.
Vi skal på besøk i Yanque og se gamle gravtomber, “de hengende tomber”, inkaterrasser, dagligliv og tradisjoner. Lunsj i Chivay.
Området Coicadalen, som vi besøker om ettermiddagen, er spesielt kjent for sine broderier som brukes bl a i nasjonaldraktene. Kvinnegrupper har i mange år utviklet en spesiell teknikk med symaskin som vi skal se nærmere på. De følger ofte bare sitt eget hode og kreativitet når de syr, og følger ikke nødvendigvis faste mønstre. Mønster er da ofte fra denne dalen, blomster, sommerfugler, condoren, fugler, frukt osv. Vi blir litt kjent med disse kvinnene og får innblikk i historien deres.
Middag på hotellet.

Dag 10 – Arequipa og Mundo Alpaca
Vi fortsetter vår tur og kjører til Arequipa, den nest største byen i Peru, og får på veien se flere lokale landsbyer hvor folket går kledd i de tradisjonelle draktene. Kjøreturen tar ca 4 t. Vi får se gravkammere, eldgammel bebyggelse og terrassene hvor de dyrker poteter, mais og mye annet.
Arequipa ligger på ca 2300 m og har 1 mill innbyggere. Fra bybildet ruver vulkanen El Misti 5822 moh som er et vakkert skue.
Vi skal på besøk til Mundo Alpaca, en eco-resort i hjertet av byen. Her får vi oppleve Alpakkaene som forsyner stedet med ull til vev, garn og håndverk. Her produseres også de utrolig flotte tingene fra Sol Alpaca, klær, skjerf, tepper og mye mer. Lunsj underveis og middag om kvelden.
Vi sjekker inn på vårt hotell, Hotell Casona Plaza.

Dag 11 – Arequipa og Lima
Frokost. Kl 0930 vandrer vi i gamlebyen der byggverk fra kolonitiden preger arkitekturen. Et av de flotteste er Casa Tristan del Pozo. Vi ser også katedralen på Plaza de Armas, opprinnelig fra 1656. Katedralen er én av ca 70 kirker i verden som har tillatelse til å henge opp Vatikanets flagg på høyre side av alteret.
Vi besøker også den idylliske bydelen Yanahuara og kirken der fra 1750-tallet. Fra byen er det flott utsikt mot vulkanene Misti og Pichu-Pichu. Litt fritid, og lunsj på egenhånd. Lunsj underveis.
Klosteret Santa Catalina står på programmet om ettermiddagen. Ingen kirker eller klostre i hele landet kan måle seg med dette vidunderlige sted – en komplett by i byen. Grunnlagt i 1580 og utbygget utover 1600-tallet. Den rike enken Maria de Guzman grunnla stedet, og de første årene var stedet kun for overklassen da rikmannsfamilienes andre datter skulle være nonne. De levde likevel et liv i luksus med egne tjenere. Dette ble det imidlertid slutt på rundt 1870 da paven bestemte at luksus ikke skulle være et liv for nonner, men at de burde leve et liv i bønn og fattigdom. Fremdeles bor det et tyvetalls nonner her, avskjermet i en egen del av klosteret.
Kl 1825 flyr vi til Lima hvor vi lander kl 2000. Transport til Hotel Alpa. Middag.

Dag 12 – Lima
Etter frokost, kl 10, blir det sightseeing i den gamle delen av Lima. San Augustin-kirken er kjent for sin katakombe med benrester etter 5000 munker, og ikke minst munkenes fantastiske bibliotek.
Ellers er bydelen vakker med sine majestetiske byggverk fra kolonitiden. Lunsj på Rosa Nautica og fri fram til avreise fra hotellet kl 16.30.
KLM har flyavgang kl 2105. Måltider underveis.

Dag 13
Klokken stilles 6 timer frem og vi lander i Amsterdam kl 1455 for flybytte. Videre med samme selskap
kl 1635 til Gardermoen med ankomst kl 1820.

​Reise- og prisinformasjon

Pris pr person kr 45.900 (ikke abonnent av Hjemmet kr 48.500)

Inkluderer
• Fly Oslo-Lima t/r med KLM på økonomiklasse
• Fly Lima-Cusco og Arequipa-Lima på økonomiklasse
• Flyskatter og avgifter, pr januar 2020 kr 3118
• Overnatting i dobbeltrom, 3* og 4* hotell
• Landarrangement jmf program
• Alle måltider nevnt i program
• Engelsktalende lokalguider
Norsk reiseleder med fra Oslo er Tove Fevang

Tillegg
• Drikke til måltider
• Enkeltrom kr 5.750

Forbehold om prisendring dersom endringer på valutakurs, i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.

Depositum på kr 8000 pr person faktureres ved påmelding.
Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

Avbestillingsregler
• Depositum med fratrekk av kr 1.000 betales tilbake ved avbestilling inntil 102 dager før avreise
• Ved avbestilling 101-65 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
• Ved avbestilling 64-40 dager før avreise må 50 % av reisens pris søkes refundert fra kundens forsikring
• Ved avbestilling 39-0 dager før avreise må 100 % av reisens pris søkes refundert fra kundens forsikring

Begrenset antall plasser/deltakere; maks 20, minimum 12.

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.