Julemarked i vakre Vadstena

Julemarked i vakre Vadstena

Den Hellige Birgittas middelalderby

Middelalderbyen Vadstena er en av Sveriges hyggeligste byer, beliggende ved Vättern. Her arrangeres hvert år Gammeljul på Vadstena Slott, et tradisjonelt julemarked med en flott atmosfære. Her finner man noe for enhver smak av hemslöjd, håndverk og tradisjon, og ikke minst hyggelig kafeer og butikker. På slottet får man vandre rundt i flere saler, her er også flere tilbydere av lokale mattradisjoner, vi får påfyll for flere sanser. Nyt den deilige julestemningen i fordums praktfulle byggverk. Her finner du noe av det julemarkedet har å by på: https://vadstenaslott.com/aktiviteter/gammeljul/.
Byen har en meget interessant historie, den har vært sentral i Skandinavia og var dessuten et viktig sted for pilegrimsvandringer. Stedets største og mest kjente attraksjoner er Vadstena Kloster som ble etablert av Den Hellige Birgitta i 1384. At klosteret ble etablert for både kvinner og menn ble etter hvert problematisk, og det medførte at det ble lagt ned i 1595. Det gjenoppsto som kloster for Birgitta-ordenen i 1935 og er i dag bebodd av åtte nonner. Gustav Vasa bodde også i Vadstena, han fikk oppført Vadstena slott i 1545 til 1620. Hans sønn Magnus ligger begravet i Vadstena kirke. Slottet er meget godt tatt vare på og deler av slottet er i dag museum.
Det blir guidet bytur til fots med Hans-Erik Lindström, svært kjent i Sverige for sin tilknytning til pilegrimshistorien og Vadstenas historie forøvrig.

Den hellige Birgitta levde på 1300-tallet, og ble født inn i en av de fornemste slekter i Sverige i ca år 1303. 13 år gammel ble hun gift med en svensk stormann, og ble lykkelig hustru og mor til 4 sønner og 4 døtre. Hun ble snart kjent for sin fromhet og sin godhet mot fattige og syke. Allerede som barn var hun synsk; hun så den hellige jomfru og den korsfestede Kristus. Hun fikk nedskrevet sine guddommelige åpenbaringer, slik at andre kunne få del i dem. Under et besøk på Vadstena slott fikk hun av Frelseren selv diktert reglene for en ny klosterorden, Birgitinerordenen. Hun dro så til Roma for å få pavens godkjennelse på den nye orden, og hun ble boende her til sin død i juli 1373.

Vårt bosted blir Vadstena Folkhögskola som ligger sentralt i byen, med kort gangavstand til julemarked og sentrum. En relativ enkel overnatting, men hyggelig. Alle rom har dusj og wc. Måltider inntar vi i fellesskap. Det blir ellers tid på egenhånd til å besøke julemarkedet og denne hyggelige byen.

Kort fortalt

Middelalderbyen Vadstena er en av Sveriges hyggeligste byer, beliggende ved Vättern. Her arrangeres hvert år Gammeljul på Vadstena Slott, et tradisjonelt julemarked med en flott atmosfære.
Rabatt for Hjemmets Reiseklubb.

Reisedatoer:
25/11/2022 - 3 dager

Dagsprogram Julemarked i vakre Vadstena - 3 dager

Dag 1

Avreise fra Oslo Galleriet kl 0800 med buss. Vi setter kursen direkte mot Vadstena, kjøreturen er på ca 5 timer + stopp. Vi gjør en lunsjstopp underveis. Det blir på Alsters Herregård like utenfor Karlstad. Her ble Gustav Frøding født i 1860, en av Sveriges mest kjente diktere. Men visste du at det var han som skrev tekstene til de to kjente låtene framført av Sven Ingvars, «Det var dans borti vägen» og «Tre trallande jänter»?
Vårt overnattingssted er Vadstena Folkhögskola med flott og sentral beliggenhet. Relativt enkel overnatting, dog hyggelig sted, alle rom har bad og wc. Ikke minst er det veldig kort vei til julemarkedet.
Vi spiser felles middag på en hyggelig restaurant i sentrum av byen, kort vei fra vårt bosted.

Dag 2

Frokost på vårt bosted.
Vi starter dagen med en guidet gåtur i Vadstena med vår kjentmann Hans-Erik Lindstrøm. Hans-Erik er mest kjent for å ha skrevet ca 25 bøker om temaet pilegrim, er pensjonert prest og kjenner historien om Vadstena bedre enn de fleste.
Den guidede vandreturen varer ca 1 t, og slutter på Vadstena slott hvor julemarkedet foregår og resten av dagen er til egen disposisjon. Lunsj på egenhånd.
Felles middag om kvelden.

Dag 3

Frokost og utsjekk senest kl 1000. Vi setter kursen sørover og skal hjem via Uddevalla. Etter en snau times kjøring kommer vi til den lille byen Gränna. Her gjør vi en stopp i polkagrisens hjemby.
Det var i 1859 at Amalia Eriksson ble enke og måtte finne en måte å tjene til livets opphold. Det ble starten på Polka-eventyret som i dag er en av de mest kjente merkevarer i Sverige. Navnet kommer sannsynligvis av dansen polka som var svært populær på den tiden.
Vi spiser lunsj ved Borås og ferden går videre nordover mot svenskegrensen mot Svinesund, det er derfor mulig å gå av bussen langs E6 ved Østfold-byene.
Beregnet ankomst Oslo Galleriet er ca kl 1900.

​Reise- og prisinformasjon

Pris pr person i dobbeltrom kr 4.950 for abonnent av Hjemmet.
Ikke-abonnent kr 5.500.

Inkluderer

  • 2 netter i dobbeltrom på Vadstena Folkehøgskole
  • Busstransport t/r Oslo-Vadstena
  • Måltider nevnt i program, 2 frokost, 2 lunsj og 2 middag
  • Inngang til julemarkedet lørdag
  • Sengetøy, håndklær og rengjøring på folkehøgskolen

Tillegg

  • Enkeltrom kr 890 for begge netter (begrenset antall)

Depositum på kr 900 pr person faktureres ved påmelding. Sluttfaktura forfaller 4 uker før avreise.

Avbestillingsregler

  • Etter betalt depositum tilkommer et gebyr på kr 500 ved avbestilling
  • Ved avbestilling 45-26 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
  • Ved avbestilling 25-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring

 

 

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.