Jordan, Palestina og Israel – en pilegrimsreise

Jordan, Palestina og Israel - en pilegrimsreise

Historie, kultur, opplesinger og vandringer
Amman – Petra – Madaba – Mt Nebo – Betania – Nasaret – Jeriko – Betlehem – Jerusalem

En pilegrimsferd til stedene der kristen tro og kultur opprinnelig ble formet, kan gi innsikt og berøre. Vi skal utforske de tidligste pilegrimstradisjonenes opphav og utvikling opp gjennom historien. Vi skal møte mennesker som i dag lever sine hverdagsliv ved disse helligstedene.

Biskop i Nidaros, Herborg Finnset, vil bidra i opplegget og styrke vennskapsavtalen mellom Nidaros bispedømme og Den lutherske kirken i Jordan og Det hellige land (ELCJHL).

Generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, vil bidra med førstehånds kjennskap til økumenisk arbeid i Midt-Østen og Den norske kirkes engasjement i dette.

Pilegrimsprest Einar Vegge vil bidra med betraktninger som binder sammen historien, pilegrims-tradisjonen og innsikter pilegrimslivet kan gi oss i dag.

Reisen arrangeres i samarbeid mellom Explore Travel og Nidaros bispedømmeråd og utføres som del av vennskapsavtalen mellom ELCJHLog Nidaros bispedømme.

Kort fortalt

Med besøk til Jordan, Palestina og Israel vil pilegrimsprest Einar Vegge formidle tekster og betraktninger som binder historien sammen. I samarbeid med Nidaros bispedømme.

Reisedatoer:
23/11/2020 - 12 dager

Dagsprogram Jordan, Palestina og Israel – en pilegrimsreise - 12 dager

Dag 1 – 23.11.
Avreise fra Trondheim Værnes med SAS kl 0930 – 1025. Videre fra Oslo Gardermoen kl 1135 med Turkish Airways, ankomst Istanbul kl 1735 (lokal tid) og videre til Amman kl 2140 med ankomst kl 2305. Lokal guide og buss møter gruppen. Transport til vårt hotell i Amman, Gerasa Hotel 4* for 2 netter. Se www.gerasahotel.com

Dag 2 – 24.11.
Etter frokost på vårt hotell starter vi dagen med en omvisning i det gamle Amman. Byen er landets hovedstad og regnet som en av verdens eldste kontinuerlig bebodde by. Her bodde det mennesker 8500 år f. Kr. og man har funnet statuer og utskjæringer som man antar er noen av verdens eldste. Byen ligger på 7 høyder, og på den høyeste finner vi Citadellet. Dette var sentrum av Ammon, som byen heter i Det gamle testamentet. Vi skal besøke det romerske amfiteatret, fremdeles i bruk, og med plass til 6000 mennesker.
Lunsj underveis og middag om kvelden.

Dag 3 – 25.11.
Etter tidlig frokost kjører vi til Petra. Det blir lunsj ca kl 1100, deretter skal vi besøke den skjulte byen Petra. Den regnes som et av verdens syv underverk. Det er helt spesielt å komme inn mot det første templet – Al Khazneh (Skattkammeret) – som dukker fram mellom en fjellsprekk mens vi vandrer mellom underlige fjellformasjoner. Fra år ca 1300 til 1812 lå byen gjemt og glemt for verden, nå kan man ikke besøke landet uten å være i Petra. Byen hadde sin storhetstid fra ca 400 år f Kr til ca 300 år e Kr. For øvrig ligger byen langs kongevegen som går fra Kairo (Heliopolis) til Syria og videre til øvre deler av Eufrat.
Templer, palasser, amfier, alt her inne er hugget ut av fjellet, i fantastiske farger. Bare å gå de ca 2 kilometere mot Skattkammeret, gjennom og under smale fjellsprekker er en opplevelse, og man kjenner stemningen og spenningen stiger ettersom man nærmer seg den skjulte by. Selve byen er hugget ut i sandsten for ca 3.000 år siden, og er en del av klippene. Der finnes hundrevis av bygninger, bl a et teater med plass til 3.000 tilskuere. Bare fargene er et besøk verdt. Petra står selvsagt på Unesco’s verdensarvliste. Middag og overnatting i Petra, vårt hotell er Petra Moon Village, se www.petramoonhotel.com

Dag 4 – 26.11.
Tidlig frokost og avgang til Madaba. Her finner vi det berømte og unike mosaikk-kartet over Det Hellige land, i St Georgskirken. Mosaikken ble laget for pilegrimer på 600-tallet, og innlemmer oss i en lang kirkelig tradisjon for pilegrimsreisende til Betlehem og Jerusalem. Det er også her i Madaba det er størst tetthet av kristne i dagens Jordan. Lunsj underveis.
Deretter setter vi kursen i buss til Mt Nebo hvorfra Moses fikk se inn i Det lovede land. Man vet at Moses ble begravet i nærheten, men ikke nøyaktig hvor. Her finner vi en praktfull minnekirke over Moses. Det er en fantastisk utsikt herfra, vi ser inn i Vestbredden, til Jeriko, Jerusalem og Hebron. Pave Johannes Paul II besøkte stedet i år 2000.
For å spare litt tid blir det lunsjpakke med til Mt Nebo.
Så tar vi bena fatt og skal gå ut på vår første vandring, fra Mt Nebo til Dødehavet, ca 12 km. Turen vil ta 3-3,5 t, det meste nedover. Generelt vil bussen aldri være langt unna dersom det skulle oppstå behov for å bryte av turen. Transport til Russian Pilegrim Center som blir vårt bosted i 2 netter. Middag inkludert. www.hoteljordan.rusdm.ru

Dag 5 – 27.11.
Frokost på vårt bosted. Vi befinner oss ved Jordan-elven i Betania.
Man vet ikke eksakt hvor selve dåpsstedet var, men stedet man antar det var ligger like ved vårt bosted.
Dagen tilbringes sammen med den lutherske menighet her i Betania-området. Nidaros har vennskapsavtale som vektlegger Jesu dåpssted som pilegrimsmål. Den flotte kirken, med altertavle malt av Håkon Gullvåg, og vandringer i det golde ørkenlandskapet og langs Jordan-elven gir en unik ramme for refleksjoner. De forskjellige trossamfunnenes kirker og bønnesteder troner vidt utover landskapet. Lunsj og middag på pilegrim-senteret.

Dag 6 – 28.11.
Vi forlater Jordan tidlig om morgenen for å reise videre til Palestina og Israel. Det varierer noe hvor lang tid det tar å komme seg over grensen, men så snart alle formaliteter er i orden setter vi kursen med buss til Galileasjøen med vår lokale guide. Vi gjør en stopp i Kapernaum, en fiskerlandsby på nordsiden av sjøen. Jesus valgte selv denne byen som sitt senter for hele Galilea, etter at han forlot Nazaret, antakelig fordi hans første disipler Peter, Andreas, Jakob og Johannes bodde her.
Arkeologiske utgravninger viser at byen antakelig ble etablert minst 100 år f Kr. Et utrolig interessant besøk denne dagen er også Tabgah, som nærmest henger sammen med Kapernaum. Her finner vi den kjente mosaikken som forestiller brødene og fiskene, vi er altså på stedet hvor Jesus velsignet brødet. Mosaikken har blitt et symbol for dette stedet og mirakelet. Det siste besøket før vi drar inn til Nasaret er til fjellet Beatitudes “Salighetsfjellet”, hvorfra Jesus holdt Berg-prekenen. Overnatting i Nazaret på Rimonim Hotel inkl middag. Se https://www.rimonimhotels.com/rimonim-hamaayan-nazareth

Dag 7 – 29.11.
Nasaret. Byen trenger kanskje ikke nærmere presentasjon, vi konsentrerer oss om gamlebyen. Byen som for ca 2000 år siden var en liten jødisk landsby, ble en høyborg for kristendommen noen hundre år senere, og ønske om og lengsel etter å se byen hvor Jesus og jomfru Maria bodde gjorde byen til et stort pilegrimsmål.
Vi skal besøke Bebudelseskirken, den har bevart deler av tidligere kirker fra korsfarertiden og har også en betydelig malerisamling. Man mener også at kirken ble bygget over Maria sitt hjem. Rett ved siden av ligger St Josefs kirke som vi også avlegger et besøk, den sies å ligge på tuftene etter Josefs tømmerverksted.
Om ettermiddagen kjører vi til Jeriko hvor det blir overnatting og middag. Vårt hotell er Jericho Resort Village http://www.jerichoresorts.com/

Dag 8 – 30.11.
Så skal vi ut å gå. Vi kjører til utgangspunktet for dagens vandring, Herodes’ palass. Vi skal ut på en ca 16 km lang vandretur, gjennom wadi Qelt og kommer St Georgs-klosteret hvor vi spiser vår medbrakte lunsj. Vi fortsetter over Jerusalems sletter før vi ender opp i Nabi Musa. Fra her kunne pilegrimsvandrerne i eldre tider se over til Mt Nebo på vei til Mekka. Turen er beregnet til å ta 6-7 timer. Overnatting og middag på Jericho Resort Village.

Dag 9 – 1.12.
Vi har pakket bagasjen, den sendes til vårt neste bosted i Bethlehem. Gruppen skal ut på en ny lang vandre tur på ca 17 km, beregnet til 6-7 t. Vi starter med å gå gjennom ørkenområder igjen, og første mål er klosteret Mar Saba beliggende på Vestbredden, ca 14 km fra Bethlehem. Klosteret, som er hugget ut i fjellveggen, ble grunnlagt i år 483 av den hellige Saba av Kappadokia. På 600-tallet levde ca fire tusen munker her, i dag er det kun 10 tilbake. Klosteret er et av verdens eldste som er i daglig bruk, og har også en velpreservert relikvie som antas å være den hellige Saba. De er vel kjent for å ivareta gamle tradisjoner, og en av dem er det totale forbudet mot at kvinner får komme inn på området. Den eneste bygningen som kvinner kan oppholde seg er Kvinnenes tårn i nærheten av hovedporten.
Vi inntar vår medbrakte lunsj i dette området, og fortsetter til en beduin-leir hvor det blir middag ute. Deretter fortsetter vi til Bethlehem hvor vi skal overnatte på forhåpentlig Abrahams herberge (venteliste), eller annet bosted i byen. http://www.abrahams-herberge.de/en/index.html

Dag 10 – 2.12.
Vi er i Betlehem, Jesu fødeby. Her besøker vi Fødselskirken, verdens eldste kirke i fortsatt bruk, som selvsagt står på Unesco’s liste. Keiser Konstantin beordret byggingen i år 326 e Kr, og står der man mener Jesus ble født.
Det blir selvsagt også litt tid til å handle souvernirer. Noen har kanskje lyst å kjøpe en julekrybbe laget av oliventrær fra området. Lunsj på egenhånd i byen før vi besøker den lutherske kirken i Bethlehem. Munther Isac er prest her og vil orientere om kirkens arbeid og utfordringer (dersom han er i byen under vårt besøk). Middag på vårt bosted.

Dag 11 – 3.12.
Dagen skal tilbringes i Jerusalem. Vi starter med et besøk i Gamlebyen, ser hver del av den, Klagemuren, restene av Herodes den stores tempel. Vi vandrer på Via Dolorosa og avslutter i Gravkirken. Lunsj i Jerusalem på egenhånd.
Solnedgangen skal vi oppleve fra oljeberget med en fantastisk utsikt over Jerusalem. Deretter kjører vi tilbake til vårt bosted i Betlehem. Middag på vårt bosted.

Dag 12 – 4.12.
Frokost i herberget og vi drar til flyplassen i Tel Aviv tidlig om morgenen. Avreise med Turkish Airways kl 0840 til Istanbul, ankomst kl 1215 lokal tid. Samme flyselskap tar oss videre kl 1420, og vi lander på Gardermoen kl 1620.
Videre Oslo – Trondheim kl 1805-1900.

​Reise- og prisinformasjon

Pris- og betalingsinformasjoner

Pris per person i dobbeltrom kr 23.750

Inkluderer
• Flyreiser med SAS og Turkish Airways t/r Trondheim – Oslo Gardermoen-Amman /Tel Aviv-Oslo-Trondheim på økonomiklasse
• Flyskatter/taxer, kr 2530 (kan endre seg innen avreise)
• Transporter t/r flyplasser hotell i Amman og Tel Aviv
• Hotellovernattinger i dobbeltrom jmfr program
• Alle transporter jmfr program
• Lokale engelsktalende guider/vandreguider i Jordan og Israel
• 11 frokost (alle), 10 middag (alle), 10 lunsj
• Inngangsavgifter til stedene nevnt i program

Tillegg
• Visa (2) og grensetax, til sammen 57 USD
• Drikke til måltider
• Enkeltrom kr 5.940

Avbestillingsregler
• Depositum med fratrekk av kr 900 betales tilbake ved avbestilling inntil 93 dager før avreise
• Ved avbestilling 92-65 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
• Ved avbestilling 64-36 dager før avreise må 50 % av reisens pris søkes refundert fra kundens forsikring
• Ved avbestilling 35-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring

Forbehold om prisendring dersom endringer på valutakurs, i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.

Begrenset antall plasser/deltakere; maks 20, minimum 12.

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.