Jordan – en kulturell og historisk perle

Jordan – en kulturell og historisk perle

Petra – Amman – Dødehavet – Wadi Rum – Madaba – Mt Nebo – Aqaba

Jordan må være himmelen på vår jord. Naturen, fargene, kulturen, historien – dette landet har alt, til og med flotte strender der vi avslutter turen.
Har du først besøkt landet med så mye skjønnhet, vil du med stor sannsynlighet ønske å komme tilbake. Høydepunktene står i kø, med den skjulte byen Petra som et høydepunkt sammen med eventyr-ørkenen Wadi Rum. Det kan være vanskelig å velge hva man vil se, de finnes overalt.

Vi starter i hovedstaden Amman der det sannsynligvis bodde mennesker for 6-7.000 år siden. Byen ved de syv høyder har en eldgammel historie, vi vil oppleve praktfulle byggverk, teatret, festningen og ikke minst dagliglivet i dagens moderne Amman og Jordan. Vi vil stå på fjellet Nebo og se vidt utover Jordan-dalen, endog helt til Jeriko og Jerusalem i vest. Det verdenskjente mosaikk-kartet i Madaba, laget for ca 2000 år siden og bestående av ca to millioner små mosaikk-biter vil vi også se. Helt utrolig!

Petra vil vi selvsagt besøke, omtales som et av verdens syv underverk. Du tror det ikke før du får se denne fargesprakende, mystiske byen bygget inn i fjellene. Et inntrykk du rett og slett ikke kommer til å glemme. Et av flere hundre byggverk er et teater med plass til 3.000 mennesker. Skatt-kammeret er et eventyrlig skue når det åpenbarer seg fra en smal sti mellom to fjellvegger.

Ørkenområdet Wadi Rum må være det mest spesielle ørkenområde man kan oppleve. Flere filmer er innspilt her, kanskje fordi man kan få følelsen av å være alene i verden, eller kanskje på månen? Ikke minst er fargene i de røde fjellene helt spesielle når solen stiger opp en tidlig morgen. Og om kvelden sitter vi under stjernehimmelen, rundt bålet og glemmer resten av verden.

Vi avslutter denne reisen ved byen Aqaba, landets badeby, dog ikke oversvømt av turister av den grunn. Byen har dessuten en historie som går årtusener tilbake.

Velkommen til å dele gode og unike opplevelser med oss i et land du absolutt bør besøke.

 

 

Kort fortalt

Jordan må være himmelen på vår jord. Naturen, fargene, kulturen, historien – dette landet har alt, til og med flotte strender der vi avslutter turen. Bli med til Petra, Amman, Dødehavet, Wadi Rum, Madaba, Mt Nebo og Aqaba.

Reisedatoer:
02/05/2023 - 11 dager

Dagsprogram Jordan – en kulturell og historisk perle - 11 dager

Dag 1

Avreise fra Oslo Gardermoen kl 1215 med Turkish Airways, ankomst Istanbul kl 1710 (lokal tid) og videre til Amman kl 2035 med ankomst kl 2340. Det er kun 1 times tidsforskjell mellom Norge og Jordan. Transport til vårt hotell i Amman International Hotel, www.amman-international.com for 2 netter.

 

Dag 2

Vi tilbringer dagen i Amman og etter en god frokost blir det en guidet tur i den gamle delen av Amman. Byen er landets hovedstad og regnet som en av verdens eldste kontinuerlig bebodde by. Man antar det bodde mennesker her 8.500 år f Kr. og man har funnet statuer og utskjæringer som man antar er verdens eldste. Det arkeologiske muséet i byen innehar noen av de mest unike skatter som er funnet på vår klode. Byen er spredd på 7 topper, og på den høyeste av dem finner vi Citadellet. Dette var sentrum av byen Ammon, som byen het en gang, og som den heter i det gamle testamentet. Vi skal besøke det romerske amfiteatret, fremdeles i bruk, og med plass til 6000 mennesker.

Felles lunsj og deretter drar vi ut av byen for å se de fantastiske ørken-slottene. Arkitektur og kunst på sitt flotteste, fra det 8. århundret. Her var det stoppested for karavaner, handel og møteplass for beduiner og reisende. Qasr Amra står på Unescos liste. Den kjente britiske offiseren T E Lawrence, som filmen Lawrence of Arabia er bygget på, hadde sin base her.

Middag på hotellet om kvelden.

Dag 3

I dag reiser vi nord for Amman, til Jerash og Ajloun. Jerash blir ofte kalt «Østens Pompei», en av verdens best bevarte romerske byer med templer, søyler, teater, fontener og tusener av år med historie. Her har man funnet spor etter bosettinger som antas å være 6.500-7.000 år.  Borgen i Ajloun ble bygget i år 1184 og ligger fantastisk til med vidt utsyn, her er vi inne i historien om Korsfarerne.  Omringet av olivenlunder og pinjetrær setter vi oss selv tilbake til da keiser Hadrian levde i dette området for nærmere 2.000 år siden.

Dag 4

Høydepunktene står i kø i Jordan. Vi kjører nord fra Amman og første stopp er Um Qais med fantastisk utsikt over Jordan-dalen og Genesaretsjøen. Her får vi se det meget spesielle svarte teatret i basalt, likeså de flott utskårne sarkofagene som står utenfor basilikaen.

Vi kjører innom Betania og går ned til elven Jordan for å se det bibelske stedet hvor man mener Jesus ble døpt. I dag har mange trossamfunn bygget sine kirker og monumenter her, og det skal ikke så mye fantasi til for å forestille seg hvordan det var her for ca 2.000 år siden. Det er nesten så vi tror de vise menn kommer ridende på sine kameler. Vi besøker den Lutherske kirken som for tiden har norsk vertskap, og får se Håkon Gullvågs altertavle.

Tilbake til Amman og ettermiddagen fri. Middag og overnatting på Ramada Hotel, www.ramadadeadsea.com.

Dag 5

Etter frokost forlater vi hotellet og Amman og setter kursen vestover mot Dødehavet. Denne innsjøen er kjent for å inneholde en enorm mengde salt, hele 30 %. Det gjør det nærmest umulig å svømme der. I tillegg ligger sjøen ca 410 m under jordas overflate, meget spesielt!

Vår første stopp blir på fjellet Nebo med langstrakt utsikt over Jordandalen, Dødehavet, Jeriko og Jerusalem. Det var herfra Moses så ut over det lovede land, og fjellet har vært et mål for pilegrimer i århundrer. Det er fremdeles rester av den første kirken som ble bygget her ca år 400 e Kr, og vi får se originale praktfulle mosaikker.
Vi fortsetter sørover langs den minst 5.000 år gamle Kings Way og kommer til Madaba, mosaikkbyen. Her har det bodd mennesker i minst 4.500 år. Her finner vi det helt unike mosaikk-kartet over Det hellige Land, regnet som verdens eldste. Klenodiet, som ble funnet i St Georges kirke har siden slutten av 1800-tallet, har siden vært et av de mest besøkte stedene i Jordan.  Vi fortsetter vår tur gjennom vakre Wadi Mujib, som i motsetning til mye av landet ellers er frodig og med flott natur.
Vi ankommer Petra om ettermiddagen. Middag og overnatting på Petra Moon Hotel, www.petramoonhotel.com

Dag 6

Dagen i dag blir meget spesiell. Den skjulte byen Petra regnes som et av verdens syv underverk. Det er helt spesielt å komme inn mot det første templet – Al Khazneh (Skattkammeret) – som dukker fram mellom en fjellsprekk mens vi vandrer mellom underlige fjellformasjoner. Fra år ca 1300 til 1812 lå byen gjemt og glemt for verden, nå kan man ikke besøke landet uten å være i Petra. Byen hadde sin storhetstid fra ca 400 år f Kr til ca 300 år e Kr. For øvrig ligger byen langs kongevegen som går fra Kairo (Heliopolis) til Syria og videre til øvre deler av Eufrat.

Templer, palasser, amfier, alt her inne er hugget ut av fjellet, i fantastiske farger. Bare å gå den drøye kilometeren mot Skattkammeret, gjennom og under smale fjellsprekker er en opplevelse, og man kjenner stemningen og spenningen stiger ettersom man nærmer seg den skjulte by.  Selve byen er hugget ut i sandsten for ca 3.000 år siden, og er en del av klippene. Der finnes hundrevis av bygninger, bl a et teater med plass til flere tusen tilskuere. Bare de fantastiske fargene er et besøk verdt. Petra står selvsagt på Unesco’s verdensarvliste. Middag og overnatting i Petra.

Dag 7

Litt fritid i Petra etter frokost, deretter setter vi kursen mot ørkenområdet Wadi Rum. Et spektakulært område, nasjonalpark og antakelig verdens vakreste ørken. Både soloppgangene og solnedgangene er helt unike i farger, stillhet og ro. Her kan man virkelig tro at man er alene i verden. Det er ikke tilfeldig at både Indiana Jones og Lawrence of Arabia ble innspilt her.

Dag 8

Etter en god frokost og stille stund er vi klare for nye opplevelser og setter oss på kamelryggen for en formiddagstur under den varme solen. Også Wadi Rum står naturig nok på Unesco’s liste.
Vi er tilbake i leiren til lunsj, deretter setter vi kursen mot Aqaba hvor vi ankommer sen ettermiddag. Middag på vårt hotell Radisson Blue Tala Bay, se https://www.radissonblu.com/en/resort-aqaba

Dag 9 – 10

Vi tilbringer de siste 2 dagene i Jordan i paradis, på stranden i Aqaba på et utsøkt hotell. Stranden vi befinner oss på er ved Rødehavet, «annerledes-syden». Det er spennende å gå på den offentlige stranden der folket lever sine dagligliv, dog har vårt hotell privat strand. Selve byen ligger 10 minutter unna med shuttlebuss som går gratis fra vår hotell hele dagen. Aqaba er ingen turistfelle selv om det er landets største badeby. Byen har morsomme butikker, hyggelig kaféer og restauranter. Byen har vært bebodd i mer enn 4.000 år og er interessant historisk sett. I middelalderen byggen korsfarerne en festning her, den er fremdeles bevart.

 

Dag 11

Vi sjekker ut fra vårt hotell like over midnatt og drar mot flyplassen kl 0130.
Avreise med Turkish Airlines kl 0415 til Istanbul der vi lander kl 0650. Videre til Oslo Gardermoen kl 0820 og kl 1120, etter å ha stilt klokken 1 time tilbake er vi på norsk jord igjen.

 

 

​Reise- og prisinformasjon

Pris pr person klar i begynnelsen av november

Inkluderer

 • Flyreiser med Turkish Airways t/r Oslo Gardermoen-Amman / Aqaba – Oslo på økonomiklasse
 • Flyskatter (pr nov 22 kr 2.105)
 • Hotellovernattinger i dobbeltrom jmfr program og nevnt hoteller
 • Alle transporter jmf program
 • Alle utflukter jmf program
 • 9 frokoster, 9 middager og 6 lunsjer
 • Inngangsavgifter til stedene nevnt i program
 • Lokal engelsktalende guide
 • Norsk reiseleder med fra Explore Travel AS

Tillegg

 • Enkeltrom kr
 • Visum USD 40
 • Drikke til måltider

 

Forbehold om prisendring dersom endringer på valutakurs, i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.
Depositum på kr 6.000 pr person faktureres ved påmelding. Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

Avbestillingsregler

 • Depositum med fratrekk av kr 700 betales tilbake ved avbestilling inntil 92 dager før avreise
 • Ved avbestilling 92-65 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
 • Ved avbestilling 64-36 dager før avreise må 50 % av reisens pris søkes refundert fra kundens forsikring
 • Ved avbestilling 35-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring

Begrenset antall plasser/deltakere; maks 25, minimum 15.

 

Dersom du har bonuskort med flyselskapet som benyttes på denne reisen, opparbeider du poeng/miles ved å fremvise bonuskort ved innsjekking.

 

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.