Island og Vesterled

Cruise til Island og Vesterled

Orknøyene og Færøyene
Sagaøya Island med Seydisfjordur – Akureyri – Isafjordur – Reykjavik
med religionshistoriker og forfatter Øystein Morten
og strikke- og håndverksnestor Tove Fevang

Velkommen til sommerlys vest i havet og vårt spennende cruise. Det er dagslys nærmest døgnet rundt, og vi får mange og gode opplevelser på denne rundreisen til Island og Vesterled.
Våre faglige inspiratorer og fortellere er religionshistoriker og forfatter Øystein Morten og strikkeguru Tove Fevang.

Øystein Morten bør være kjent for de fleste som er interessert i historie fra vikingtid og middelalder. Hans bøker “Jakten på Olav den Hellige” og “Jakten på Sigurd Jorsalfare” fikk meget gode kritikker og ga oss innblikk i en ny historieverden. Høsten 2019 kom “Jakten på Olav Tryggvason”. Kombinasjonen av historien i nåtid og fortid er svært interessant og spennende lesing.
Dersom du trodde middelalderhistorie ikke er interessant for deg, kan det hende du skifter mening etter å ha lest Øystein Mortens bøker!

Tove Fevang er utdannet innenfor tekstil, broderi og design. Hun jobber med håndarbeid til daglig for ukepresse og innen faglitteratur som fagredaktør for Cappelen Damm, Samlaget, Vigemostad & Bjørke og Schibsted Gjennom de siste 20 årene har Tove skrevet over 20 håndarbeidsbøker, 15 av dem er oversatt til tysk, finsk, svensk, fransk og engelsk. Tove vil holde både foredrag og workshops, og temaene er strikking, hekling, hakking og andre håndverk. Innen disse områdene lager hun også videoer. Vi får i tillegg et innblikk i Amanda-prosjektet som hjelper premature barn med varmende ullstrikk. Tove leder dette prosjektet.

Vi starter i London der vi går om bord i MS Columbus og setter kursen først mot Rotterdam i Nederland. Om bord blir det foredrag av begge våre reiseledere, det blir også noen workshops med Tove Fevang, bl a i Fair Isle strikk og hullstrikk fra Færøyene. Neste stopp er i Kirckwall på Orknøyene. Her har vi vår egen buss og guide og skal besøke Scara Brae, arkeologiske utgravninger etter at en sandstorm på 1800-tallet åpenbarte bosettinger fra tidlige tider. Vi skal også se St Magnus-katedralen, Nordens nest største kirke i middelalderen, etter Nidaros. Erkebispegården fra samme tid ligger ved siden av og er også verdt et besøk.

Så ankommer vi Torshavn på Færøyene. Der setter vi oss i buss med lokal guide og besøker det gamle bispesetet på Kyrkjebø, like ved Torshavn. Dagens bonde Johannes Paturson er 17. generasjon. Fortellingen om stedet foregår i Røykstovan, Europas eldste trehus, ca 900 år gammelt. Det blir tid på egenhånd i Torshavn, vi anbefaler et besøk i Jacobsens bokhandel. Her finnes også mye garn og håndverk, bl a butikken Snældan, det eneste spinneriet på Færøyene.

Velkommen til et unikt cruise med uforglemmelige opplevelser og steder du muligens ikke har besøkt tidligere. Skipet vi seiler med heter Columbus, https://www.cruiseandmaritime.com/our-ships/columbus- et ikke altfor stort skip som tar 775 passasjerer. Alle måltider inkludert når man er om bord, 3 om dagen.

Det vil hver dag gis tydelige beskjed via info på lugarene, på skjermer og over høytalere når man må være om bord i skipet. Som regel er det 30 min før avgang. Detaljert info kommer nærmere avreise. Deltakerne bør beherske engelsk da mye info om bord gis via skriv på lugarene, og over høytalere. Det vil dog gis info hver kveld om neste dags program fra vår norske reiseleder.

Kort fortalt

13 dagers strikke- og historiecruise til Island og Vesterled. Historiker Øystein Morten og strikkeguru Tove Fevang viser vei på dette innholdsrike cruiset.

Reisedatoer:
09/08/2020 - 13 dager

Dagsprogram Island og Vesterled - 13 dager - Strikke- og historiecruise

Program
Det vil bli foredrag fra Tove Fevang og Øystein Morten mens vi er på sjøen. Detaljer om tider kommer nærmere avreise. Vi befinner oss i farvann som er sterkt relatert til norsk viking- og norrøn historie og ikke minst middelalderhistorie. Stedene vi besøker har også mange og lange strikke- og håndverkstradisjoner.

Øystein Morten vil holde foredrag om temaer som er nært knyttet opp mot stedene vi besøker, noen foredrag er om bord – noen er på stedene vi besøker.

Dag 1 – 09.08.
Avreise med SAS fra Oslo Gardermoen til London kl 0755-0920. Busstransport fra flyplassen til MS Columbus som har avgang kl 1600. Middag om bord og foredrag.

Øystein Morten vil hver dag holde foredrag på 45-50 minutter om temaene over. Vi kommer tilbake med detaljert tidsplan nærmere avreise for alle foredrag og workshops. Disse vil foregå i eget konferanserom om bord. Øystein foredrag: Vikingtiden begynner, om angrepet på Lindisfarne.

Tove starter med foredraget: Strikk i Nederland.

Dag 2 – 10.08.
Vi ankommer Rotterdam kl 0900, og drar derfra kl 1800. De som ønsker kan melde seg på utflukt som skipet arrangerer selv, disse kjøpes direkte på båten.

Om ettermiddagen vil Tove Fevang snakke om Fair Isle strikk, en tradisjon fra Vesterled.

Øystein Morten: Foredraget denne dagen er om møtet mellom vikinger, irske munker og pikterne på Orknøyene.

Dag 3 – 11.08.
Skipet seiler hele dagen, ingen landligge.

Foredrag med Øystein om den hellige Magnus Orknøyjarl og byggingen av Magnuskatedralen.

Tove snakker om og viser den særegne strikkemåten Shetland Lace.

Dag 4 – 12.08.
Ankomst Kirkwall på Orknøyene kl 0700. Avgang kl 1600.

Kirkwall er administrasjonssenteret for de ca 200 øyene som utgjør Orknøyene, og har ca 7.000 innbyggere. Det finnes spor etter mennesker som levde der mer enn 3.000 år f Kr. Det viktigste funnet er den førhistoriske bosetningen Skara Brae, som etter en kraftig storm i 1850 kom frem i dagen etter å ha vært begravd under sanddynene i Bay of Skaill på vestkysten av øya Mainland.

Vi besøker Skara Brae som ble tatt opp på Unescos verdensarvliste i 1999 og er en av Skottlands fire verdensarvoppføringer.
Et annet funn er gravhaugen Maeshowe. Gravhaugen er 7 m høy og 35 m i diameter. Den ble påbegynt for ca 5000 år siden, og bygget i flere etapper. Den nåværende formen antar man er fra ca 1500 år f Kr. På stenveggene i kammeret kan det leses et tredvetalls norrøne runeinskripsjoner som forteller både om legender om en skatt knyttet til haugen, matservering og fester, og forskjellige former for seksuell aktivitet som har pågått i de små sidekamrene inne i haugen. Det opplyses også at det var korsfarere som var på vei enten til eller fra Jerusalem som brøt seg inn i haugen: «Jorsalamenn brutu haug denna». Vi vil gjøre en stopp utenfor Maeshowe, og deretter dra videre til Scara Brae.

Vi vil i tillegg se St Magnuskatedralen som ble påbegynt i år 1137 under Ragnvald Orknøyjarl. Katedralen i Kirkjuvåg – som Kirkwall het den gang – var nest størst i det nordatlantiske bispedømme, etter Nidarosdomen. Det blir også tid på egenhånd i øyrikets hovedstad. Hvorfor ikke besøke en av de hyggelige butikkene, eller en kafé og nyte en lokal godsak. Øystein Morten vil fortelle om Olav Tryggvason sin karriere på de britiske øyer og kristningen av Orknøyene.

Tove vil holde foredrag om Færøysk strikk denne dagen.​

Dag 5 – 13.08.
Ankomst Torshavn på Færøyene kl 0900. Avgang kl 1600.

Vi starter med besøk på Færøyenes gamle kongsgård og bispesetet fra 900 år tilbake i tid, på Kyrkjebø. Her er det i dag Johannes Paturson som styrer gården, han er 17. generasjon. I tillegg til stedets interessante historie besøker vi den gamle Røykstovan, antatt å være det eldste bebodde trehuset i Europa, antatt bygget av drivtømmer fra Norge som drev i land på Færøyene. Her på gården står også Olavskirken opprinnelig fra år 1111, samt ruinene etter Magnuskatedralen. Vi gjør en liten vandretur på Tinganes i Torshavn, tingplassen gjennom århundrer, og fremdeles stedet hvorfra øyriket styres. Den gamle bydelen Reyn ligger like ved, vi rusler blant trange smug og stræde. Fritid i Torshavn fra ca kl 1200. Lokal guide på Færøyene snakker norsk.

Tid på egenhånd og vi anbefaler den 150 år gamle “Boghandel Jacobsen”, en ekte gammeldags bokhandel. Færøyenes eneste garnprodusent har butikk i Torshavn, og har du lyst kan du gå inn i Husfliden og se på – eller kjøpe – hjemmelaget tradisjonsstrikk. Like ved finner vi også stedet der de færøyske folkedraktene lages.

I Færøyenes nasjonalmuseum finnes blant mye annet de originale kirkestolene fra 1400-tallet som sto på Kyrkjebø. Også en godt bevart utskåret «Maria med Jesusbarnet» av angelsaksisk opprinnelse fra slutten av 1000-tallet, som inntil 1875 befant seg i Olavskirken på Kyrkjebø.

I dag vil det blir workshop med Tove, og vi lærer å strikke en lue i Fair Isle. Fra Øystein får vi høre om færøyingenes saga.

Dag 6 – 14.08.
Vi ankommer Seyðisfjörður kl 1200, avreise kl 1800.

Seyðisfjörður er en liten bygd på østkysten av Island med ca 800 innbyggere. Norske fiskere var blant de første som bygget hus og bosatte seg her, omkring år 1850. En del av disse husene står her fremdeles. Under 2. verdenskrig var stedet base for britiske og amerikanske styrker. En fargerik by som mange mener er den mest sjarmerende på Island, omgitt av dramatiske fjell og fossefall.

Kveldens foredrag med Øystein er om bosettingen av Island i landnåmstiden fra 870 til 930. Tema for foredrag med Tove i dag er islandsk strikk.

Dag 7 – 15.08.
Vi ankommer Akureyri kl 0900, avreise kl 1900.

Helt nord på Island finner vi Islands fjerde største by Akureyri, beliggende ca 95 km sør for polarsirkelen. Vikingen Helgi Magri Eyvindarson slo seg ned her på 900-tallet. Den første historiske kilden som nevner Akureyri er en domsavsigelse fra 1562 der en kvinne ble dømt for utroskap. På 1600-tallet slo danske handelsfolk seg ned i her, i hovedsak på grunn av den gode naturlige havnen og godt jordbruksland i området. Danskene bodde dog ikke i Akureyri hele året. Om vinteren ble husene låst og handelsmennene reiste hjem. I 1778 ble det permanent bosetting. I dag bor det ca 18000 innbyggere her.

Naturen i seg selv er en stor attraksjon i områdene rundt Akureyri. Tur til Myvatn og Godafoss arrangeres fra skipet (påmelding rett til skipet ca 8 uker før avreise for dem som ønsker). Her er det bl a mulig å bade i varme kilder.

Det blir ikke noe strikkeforedrag denne dagen, i stedet vil Tove lage en større workshop dag 10. Øysteins foredrag om om kristningen av Island i år 999.

Dag 8 – 16.08.
Anløp Isafjörður kl 0800 og seiler derfra kl 1700.

Vi seiler vestover og ankommer Isafjörður. Byen ble grunnlagt i 1580, og her finner vi sjarmerende hus i tømmer, en utrolig hyggelig by med ca 2600 innbyggere. I nærområdene er det bl a mulighet for utflukt til kolonier med rikt fugleliv.

I stedet for foredrag med Tove denne dagen vil det bli dobbelt workshop med Tove dag 11. Øystein forteller om Snorre Sturlason og Reykholt.

Dag 9 – 17.08.
Ankomst Reykjavik kl 0700, avreise kl 2000.

Islands hovedstad er en smeltedigel av moderne arkitektur og sagahistorien tett på. Her finner vi bl a Hallgrimskirken, kanskje Islands vakreste bygg og konsert- og operahuset Harpa, en arkitektonisk perle. Vi skal se disse, men også konsentrere oss om sagahistorien og Snorre Sturlason og hans Reykholt.

Denne dagen får har vi privat buss og guide, og skal besøke Reykholt, Geysir og Gullfoss. I tillegg skal vi til Tingvellir. Oppført på Unescos verdensarvliste. Dette var møtested for Alltinget fra år 930 til 1798, og her ble republikken Island proklamert 17. juni 1944. Her finner vi også den dype sprekken som skiller det europeiske og amerikanske kontinent, årlig utvider den seg med 2 cm.

Etter en lang dag tar vi fri fra foredrag og nyter middag sammen om bord.

Dag 10 – 18.08.
Vi seiler hele dagen.

Tove holder en to timers workshop hvor vi skal lære å strikke færøysk sjal.

Øystein forteller om Eirik Raude som ble bannlyst på Island og oppdaget Grønland.

Vi får ellers de tre dagene på sjøen til å gå med god bok, hyggelige samtaler, god mat og lufteturer på dekk for dem som ønsker.
Columbus tilbyr også en rekke programposter med underholdning og show, butikker, basseng og jacuzzi. For den aktive finnes treningsrom.

Dag 11 – 19.08.
Vi seiler hele dagen.

Tove holder en to timers workshop med en spesialitet fra Shetland, Shetland lace skjerf, en vakker hullstrikk.

Øystein forteller om den norrøne oppdagelsen av Amerika.

Dag 12 – 20.08.
Vi seiler hele dagen.

Foredraget til Tove vil handle om “Terapi i hver maske”, hva strikking kan gjøre med hode og kropp.

Øystein dramatiserer det norrøne diktet Voluspå og verdens undergang ved Ragnarok.

Dag 13 – 21.08.

Kl 0800 Ankomst London. Avstigning skjer puljevis, vi får antakelig avgang fra båten ca kl 1000. Nærmere beskjed gis senere.

Transport til London Heathrow for å fly med SAS direkte til Oslo Gardermoen. Avgang kl 1730 med ankomst kl 2040.

​Reise- og prisinformasjon

Pris pr person fra kr 26.900 for abonnenter av Hjemmet / fra kr 28.900 for ikke-abonnenter

Inkluderer

 • Fly med SAS Oslo – London direkte
 • Flyskatter
 • Transporter t/r flyplass-havn Tilbury i London
 • 12 netters cruise med full pensjon om bord i standard innvendig dbl lugar
 • Utflukter i land Orknøyene, Færøyene og Reykjavik jmfr program
 • Foredrag og workshops som nevnt i program med faglige reiseledere Øystein Morten og Tove Fevang

Tillegg

 • Enkeltlugar innvendig standard kr 5.900 (begrenset antall)
 • Enkeltlugar utvendig standard kr 9.750 (begrenset antall)
  Enkeltlugar utvendig standard pluss kr 10.900 (begrenset antall)
 • Enkeltlugar utvendig superior kr 13.900 (begrenset antall)
 • Drikke til måltider
 • Obligatorisk tips til crewet, pr des 19, GBP 7 pr dag (info kommer senere)

Tillegg oppgradering av doble lugarer, pris pr person

 • Innvendig superior kr 1.950 pr person
 • Innvendig premium kr 3.350 pr person
 • Utvendig standard kr 4.950 pr person
 • Utvendig standard pluss kr 5.950 pr person
 • Utvendig superior kr 8.600 pr person

Vi har et visst antall lugarer pr kategori, spør om ledig lugartype.
Skipet arrangerer egne utflukter som vil være klare ca 8 uker før avreise.
Forbehold om prisendring dersom endringer i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.
Depositum på kr 7.000 pr person faktureres ved påmelding.
Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

Avbestillingsregler

 • Depositum med fratrekk av kr 1.000 betales tilbake ved avbestilling inntil 99 dager før avreise
 • Ved avbestilling 98-68 dager før avreise tapes depositum
 • Ved avbestilling 67-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.