I de vise menns fotspor

I de vise menns fotspor

Jordan, Palestina og Israel – en bibelsk pilegrimsreise
Amman – Petra – Wadi Rum – Madaba – Mt Nebo – Jordanelven – Betlehem – Jerusalem

Denne pilegrimsreisen er et samarbeid mellom Borg bispedømme og Explore Travel i Fredrikstad.
Borg bispedømme har siden 2001 hatt en samarbeidsavtale med The Evangelical Lutheran Church in Jordan and The Holy Land (ELCJHL). Samarbeidsavtalen er basert på utveksling, kontakt, støtte og solidaritet.
På denne pilegrimsreisen vil vi benytte flere av ELCJHL fasiliteter, møte representanter for menighetene og bispedømmet, og få et godt innblikk i den virkelighet som denne kirken lever i.

Jordan er på mange måter et «uoppdaget» bibelsk reisemål. Mesteparten av turen vil derfor være på jordansk side av grensen. Det blir to-tre pilegrimsvandringer til fots, men det er også mulighet for alternativ transport. Stedene vi bor på er også velegnet til å tilbringe tid i fred og ro.

Gunnar Øvstegård, sokneprest i Rømskog, blir med som leder for retretten og gudstjenestelivet på turen. Han har lang erfaring både som prest, leder på retretter og åndelig veiledning.

Daglig leder Marit Larsen fra Explore Travel er reiseleder.

Kort fortalt

En pilegrimsreise i et samarbeide mellom Borg bispedømme og Explore Travel. Foruten å besøke Jordans og Israels største og mektige severdigheter vil møte flere spennende representanter for menighetene og bispedømmet.

Reisedatoer:
04/11/2020 - 10 dager

Dagsprogram I de vise menns fotspor - 10 dager

Dag 1 – 4.11.
Avreise fra Oslo Gardermoen kl 0950 med Lufthansa, ankomst Frankfurt kl 1210 og videre til Amman kl 1450 med ankomst kl 2000. Transport til vårt hotell i Amman, Down Town Hotel Amman for 2 netter.
Se https://www.downtownhotelapartments.com/no/

Dag 2 – 5.11.
Vi tilbringer dagen i Amman og etter en god frokost får vi en guidet tur i den gamle delen av Amman. Byen er landets hovedstad og regnet som en av verdens eldste kontinuerlig bebodde by. Her bodde det mennesker 8500 år f. Kr. og man har funnet statuer og utskjæringer som man antar er noen av verdens eldste. Byen er spredd på 7 topper, og på den høyeste av dem finner vi Citadellet. Dette var sentrum av Ammon, som byen heter i Det gamle testamentet. Vi skal besøke det romerske amfiteatret, fremdeles i bruk, og med plass til 6000 mennesker.
Felles lunsj og tid på egenhånd før vi om ettermiddagen skal besøke og feire gudstjeneste i den lutherske Good Shepherd-menigheten i byen. http://www.elcjhl.org/elcjhl-ministries/congregations/amman/ Middag på hotellet om kvelden.

Dag 3 – 6.11.
Vi setter kursen mot Petra etter en tidlig frokost. Dagen i dag blir meget spesiell. Den skjulte byen Petra regnes som et av verdens syv underverk. Det er helt spesielt å komme inn mot det første templet – Al Khazneh (Skattkammeret) – som dukker fram mellom en fjellsprekk mens vi vandrer mellom underlige fjellformasjoner. Fra år ca 1300 til 1812 lå byen gjemt og glemt for verden, nå kan man ikke besøke Jordan uten å være i Petra. Byen hadde sin storhetstid fra ca 400 år f Kr til ca 300 år e Kr., og var et svært viktig handelssentrum. Etter all sannsynlighet må de vise menn ha oppholdt seg i byen på reisen fra Persia til Betlehem. I følge en gammel tradisjon er Aron begravet i Petra, og byen ble viktig for kristendommens spredning mot øst. Like etter sin omvendelse dro Paulus trolig til Petra (Gal 1,17) og byen var bispesete fra 400-tallet.
For øvrig ligger byen langs kongeveien som går fra Kairo (Heliopolis) til Syria og videre til øvre deler av Eufrat.
Templer, palasser, amfier, alt her inne er hugget ut av fjellet, i fantastiske farger. Bare å gå den drøye kilometeren mot Skattkammeret, gjennom og under smale fjellsprekker er en opplevelse, og man kjenner stemningen og spenningen stiger ettersom man nærmer seg den skjulte by. Vårt hotell er Quattro Relax Hotel, se http://p4hotel.com/ Her bor vi en natt. Lunsj og middag inkludert.

Dag 4 – 7.11.
Etter frokost og litt fritid i Petra setter vi kursen mot ørkenområdet Wadi Rum, et spektakulært område ca 25 mil sør for Amman. Fra Petra tar det ca 1,5 t å kjøre. Det er ikke tilfeldig at både Indiana Jones, Lawrence of Arabia og The Martian ble innspilt her, dette er muligens verdens vakreste ørkenområde. Vi ankommer vår beduin-leir ved 13-tiden til lunsj, og sjekker inn i telt. Dem som ønsker kan bli med på en jeeptur eller en gåtur ut i aleneheten. Ettermiddag og kveld bruker vi til refleksjon og hygge rundt bålet, under en fantastisk stjernehimmel. Middag serveres ute. Her blir vi to netter. I løpet av disse to dagene får vi god anledning til å oppleve et fantastisk ørkenlandskap på kroppen, og vi legger opp til god tid med muligheter for vandringer og refleksjoner knyttet til ørkenmotivet i Bibelen. Bosted: https://www.facebook.com/RahayebCamp/

Dag 5 – 8.11.
Etter en god frokost og stille stund er vi klare for nye opplevelser og setter oss på kamelryggen for en formiddagstur under den varme solen. Vi er tilbake i leiren til lunsj. De som ønsker blir med på en pilegrimstur ut i ørkenen om ettermiddagen. Middag i leiren.

Dag 6 – torsdag 9.11.
Vi fortsetter til Madaba og det berømte og unike mosaikk-kartet over Det Hellige land som vi finner i St Georgskirken. Mosaikken ble laget for pilegrimmer på 600-tallet, og innlemmer oss i en lang kirkelig tradisjon for pilegrimsreiseende til Betlehem og Jerusalem. Det er også her i Madaba det er størst tetthet av kristne i dagens Jordan. Lunsj på en lokal restaurant.

“Moses gikk fra slettene i Moab opp på Nebo, toppen av Pisga-fjellet, som ligger rett imot Jeriko. Og Herren lot ham se hele landet”5. Mos 34,1
Vi fortsetter til Nebo-fjellet, hvorfra Moses fikk se inn i Det lovede land. Man vet at Moses ble begravet i nærheten, men ikke nøyaktig hvor. Pave Johannes Paul II besøkte stedet i år 2000. Her finner vi en praktfull minnekirke over Moses. Det er en fantastisk utsikt herfra, vi ser inn i Vestbredden, til Jeriko, Jerusalem og Hebron.

“Da dro Jesus fra Galilea til Jordan og kom til Johannes for å bli døpt av ham” Matt 3:13
Den siste stoppen i dag blir ved Betania, ved elva Jordan. Vi overnatter på Russsian Pilegrims Center, beliggende ved elven og Jesu’ dåpssted. Vårt vennskapsbispedømme ELCJHL har et kirke- og pilegrimssenter i Betania, der vi skal tilbringe de neste dagene. Vi legger opp en retreat med tema “dåpen”. Den fantastiske kirken på pilegrimssenteret, med altertavle malt av Håkon Gullvåg, og vandringer i det golde ørkenlandskapet og langs Jordanelven gir en unik ramme for refleksjoner.
Middag på pilegrimssenteret. Se www.hoteljordan.rusdm.ru

Dag 7 – fredag 10.11.
“Jesus dro da igjen over til den andre siden av Jordan, til stedet der Johannes hadde døpt. Der ble han en tid. Mange kom til ham, og de sa: “Johannes gjorde ingen tegn, men alt det han sa om denne mannen var sant”. Og det var mange der som kom til å tro på Jesus” Joh 10,40-42.

Vi tilbringer dagen på markene ved Jordan-elven, og vi skal ved ord og handling forsøke å sette oss tilbake i tiden. Her er det ikke så vanskelig å forestille seg hvordan det kunne ha sett ut for rundt 2000 år siden. Dagen brukes både til fellessamlinger, og tid på egenhånd til refleksjon. Lunsj og middag på vårt bosted.

Dag 8 – lørdag 11.11.
“og det skjedde i de dager….”
Vi forlater Jordan og setter kurs mot grenseovergangen til Israel og Palestina ved Allenby Bridge. Når vi er igjennom tar det ca 45 minutter til Betlehem, Jesu fødeby. Vårt første besøk blir i Fødselskirken, verdens eldste kirke i fortsatt bruk, som selvsagt står på Unesco’s liste. Keiser Konstantin beordret byggingen i år 326 e Kr, og står der man mener Jesus ble født.
Deretter rusler vi litt i Gamlebyen og spiser lunsj (for egen regning). Om ettermiddagen besøker vi den lutherske kirken i Betlehem, Christmas Chuch, og får en orientering om den aktuelle situasjonen, og om kirkens arbeid i det palestinske samfunnet. Ettermiddagen fri i Betlehem, etter at vi har sjekket inn på vårt bosted, Abrahams Herberge (2 netter). http://www.abrahams-herberge.de/en/index.html

Dag 9 – 12.11.
Etter frokost på Abrahams Herberge blir vi hentet med buss og det tar ca 15 min å kjøre til Jerusalem hvor vi skal tilbringe den siste hele dagen i Gamlebyen. Vi skal bl a besøke Gravkirken, gå deler av Via Dolorosa, og se Klagemuren, som er restene av Herodes den stores tempel. Vi skal også feire gudstjeneste i Redeemers Church, den lutherske domkirken i Jerusalem, og vi håper å få til et møte med den nye biskopen i ELCIHL , Sani Ibrahim Azer.
Etter et par timer fri og lunsj på egenhånd drar vi på utsiden, der vi skal besøke Getsemane og bl a se den vakre solnedgangen over Jerusalem fra Oljeberget.
Tilbake til Abrahams Herberge og avskjedsmiddag for gruppen.

Dag 10 – 13.11.
Frokost i herberget. Formiddagen tilbringes på egenhånd i Betlehem eller Jerusalem før vi setter kursen mot
flyplassen i Tel Aviv. Avreise med Lufthansa kl 1705 til Munchen ankomst kl 2015. Samme flyselskap tar oss videre kl 2110, og vi lander på Gardermoen kl 2325.

​Reise- og prisinformasjon

Pris per person i dobbeltrom kr 21.900

Inkluderer
• Flyreiser med Lufthansa t/r Oslo Gardermoen-Amman / Tel Aviv – Oslo på økonomiklasse
• Hotellovernattinger i dobbeltrom jmfr program
• Alle transporter jmfr program
• Lokal engelsktalende guide i Jordan og Israel
• 9 frokost, 8 middag, 7 lunsj
• Inngangsavgifter til stedene nevnt i program

Tillegg
• Visa (2) og grensetax, til sammen 57 USD
• Drikke til måltider
• Enkeltrom kr 3.550

Depositum kr 5.000 faktureres ved påmelding.
Sluttfaktura forfaller ca 6 uker før avreise.

Avbestillingsregler
• Depositum med fratrekk av kr 1000 betales tilbake ved avbestilling inntil 92 dager før avreise
• Ved avbestilling 92-65 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
• Ved avbestilling 64-36 dager før avreise må 50 % av reisens pris søkes refundert fra kundens forsikring
• Ved avbestilling 35-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring

Forbehold om prisendring dersom endringer på valutakurs, i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.

Begrenset antall plasser/deltakere; maks 20, minimum 15.

Påmelding til Explore Travel AS.
For spørsmål til bispedømmekontoret, kontakt Endre Fyllingsnes på 920 46 413 eller ef565@kirken.no

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.