Helgelandskysten – øyhopping med sykkel, matopplevelser og storslagen natur!

Helgelandskysten – øyhopping med sykkel, matopplevelser og storslagen natur!

Øyhopping med sykkel, matopplevelser i havgapet og storslagen natur
Bli med på en spesiallaget tur til Nordland og den magiske Helgelandskysten med Hjemmets Reiseklubb!

Du leste kanskje artikkelen i Hjemmet om Lena sin fantastiske reise i nord. I samarbeid med Lena, Kystriksveien Reiseliv og Explore Travel har vi i Hjemmet satt sammen en tur som følger Lenas magiske tur i nord, og hun blir selv med som reiseleder!

Turen starter i Brønnøysund hvor vi henter syklene våre, og sykler til Hildurs sin fantastiske urtehage, og ditto lunsj. Så går ferden tilbake til havna i Brønnøysund hvor vi tar fergen ut til Vega-øyene. På veien seiler vi forbi Ylvingen, som du kanskje husker fra den populære serien Himmelblå?

På Vega innkvarteres vi på Vega Havhotell, og mens vi er her blir det besøk av Verdensarvsenteret, Vegatrappen og ikke minst skal vi spise hotellets sagnomsuste 5-retters middag. For de som ønsker er det også mulig å leie kajakk – eller ta seg en dukkert i fjæra. Etter Vega-øyene venter Herøy og Dønna. På Herøy sykler vi helt ut til ytterste øy og Augustbryggo. Her blir det pizza på den gamle skolen til lunsj, og underveis stopper vi flere steder – blant annet på Etcetera Botaniske utskeielser. For de eventyrlysten er det mulighet for ribb-safari eller en mini topptur på naboøya Dønna. Middag blir det «hjemme» i fjæra på Elfies sjøstuer – hvor vi også skal bo.

Fra Herøy går sykkelturen videre over øya Dønna, og herfra tar vi fergen til Sandnessjøen. Etter fire dager sier vi farvel til våre tohjulte for nå skal vi ut i havgapet til øyene Træna og Sanna, og her er det ikke mange meter med vei. Her venter et kreativt øysamfunn oss med storslagen natur, og det blir selvfølgelig både dagsbesøk til eventyrøya Sanna, middag på Havfolkets hus og kanskje en skrøne eller to på Aloha Café? Fra Træna går turen videre til siste stopp, og det blir myk landing på Myken. Det lille øysamfunnet med 12 innbyggere, med eget whisky- og gin destilleri og mat som mange reiser langveis fra for å oppleve. Her har de også bygget sin egen «whisky-katedral» med utstilling av kjente kunstnere, og er vi heldige så blir det kanskje en fisketur for de som ønsker? Eller et besøk i gammelbutikken? Fra Myken går hjemover med hurtigbåt via Rødøy og Bodø. På veien blir det både frokost og vakker natur.

Avreise: 30. mai 2023 – 8 dager. Begrenset antall plasser!
Pris kr 24.200,- som inkluderer «det meste»; fly t/r, overnatting i dobbeltrom, alle fergeturer, sykkel, 7 frokoster, lunsj eller lunsj-niste hver dag, middag 5 dager, bagasjetransport når vi har sykkel, inngang på Verdensarvsenteret på Vega, inngang på Træna museum og Myken destilleri med omvisning samt reiseleder.
Mot tillegg; el-sykkel og enkeltrom. I tillegg vil det være mulighet for mindre utflukter som rib-safari, kajakkleie med mer mot tillegg underveis om du ønsker.
Vanskelighetsgrad; 2. Dette er ikke en krevende tur, og den går fint om du er i helt normal form. Turen tilpasses alle som er med – så alle skal få en fin tur. Vi vil også tilpasse oss vær og vind. Som alle vet så kan vi få alt fra pluss 20 til regn og vind. Så vi tilpasser turen underveis så den blir finest mulig for oss alle.

Alle fotos: Lena Petersson

Kort fortalt

Bli med til magiske Helgelandskysten! 8 dager der inntrykkene står i kø venter deg, når Lena tar deg med til Vegaøyene, Herøy, Dønna, Træna og Sanna Og selvsagt vil du få oppleve særegne Myken.

Reisedatoer:
30/05/2023 - 8 dager

Dagsprogram Helgelandskysten – øyhopping med sykkel, matopplevelser og storslagen natur! - 8 dager

Dag 1

Avreise fra Oslo med SAS kl 1105 til Trondheim med ankomst kl 1200. Videre kl 1245 med Widerøe til Brønnøysund der vi ankommer kl 1330.
Her henter vi ut bagasjen, den lases om bord i vår buss og vi henter syklene våre. Det er klart for første sykkeletappe som blir fra Brønnøysund til Hildurs Urterarium. Her blir det besøk i urtehagen og lunsj.
Avstanden er 7 kilometer, og vi beregner ca 25-30 minutter på turen hit. En vei.
Urtehagen er et praktfullt syn og til nytte å glede både for eget kjøkken og deg som gjest. Her er egne avdelinger for maturter, medisinske urter, giftplanter, og en bibelsk hage. Roser, stauder og rododendron i riktige monn, som danner en fargerik ramme rundt gården. For mer informasjon se gjerne www.hildurs.no

Etter besøk i urtehagen og lunsj sykler vi tilbake til Brønnøysund. Her tar vi fergen med syklene om bord over til Vegaøyene i kveldingen. Fra kaia på Igerøya sykler vi til Vega Havhotell som ligger ca 18 kilometer fra fergeleiet. Denne turen tar ca en time. Litt avhengig av vær, vind og ikke minst fotostopp.
Ankomst og innsjekk Vega havhotell. Her vil vi bo to netter. For mer informasjon se www.vegahavhotell.no. Omgitt av hav og midt i matfatet finner du Vega Havhotell. Hotellet ligger på Viksås på nord-vestsiden av Vega, omringet av hav, fjell og vakker natur.  Her møtes du med gjestfrihet og omtanke, og på kjøkkenet lages kulinariske retter basert på lokale råvarer fra Vega og resten av Helgeland.
Vi sier god natt og gleder oss til neste morgen.

Dag 2

Deilig frokost på Vega Havhotell. Kanskje ser du ærfuglene som svømmer rundt i den vakre dammen foran hotellet.
Vi pakker med oss en god matpakke fra hotellet som vi tar med oss til lunsj.
I dag blir det besøk til verdensarvsenteret på Vega. Her får vi en innføring i ærfuglenes liv og hva de betyr og har betydd for dette øyriket i nord. Unescos verdensarvkomité skriver i sin begrunnelse: ”Vegaøyan viser hvordan generasjoner av fiskere og bønder gjennom de siste 1.500 år har opprettholdt en bærekraftig levemåte i et værhardt område nær Polarsirkelen, basert på den nå unike tradisjonen med ærfugldrift. Statusen er også en hyllest til kvinners bidrag til dun prosessen.” For mer informasjon se www.verdensarvvega.no
Det tar ca. 20 minutter å sykle de 7 kilometerne fra hotellet til Verdensarvsenteret.

Etter besøket på verdensarvsenteret sykler vi til Vegatrappa. Den ligger på vestsiden av Vega i Sundsvoll friluftsområde. Vegatrappa består av kloppbelagt sti og bruer frem til selve oppstigningen til Ravnfloget, 350 meter over havet. Når du kommer til toppen, har du tilbakelagt nærmere 2000 trinn. For mer informasjon se www.vegatrappa.no. De som vil, går til topps. Etter Vegatrappa har vi resten av dagen på egen hånd fram til vi møtes til et kulinarisk festmåltid på hotellet. Det tar ca. 30 minutter å sykle de 11 kilometerne fra Verdensarvsenteret til Vegatrappa. Fra trappa og tilbake til hotellet tar det ca. 20 minutter å sykle.
Middagen denne kvelden er en fem-retters basert på lokale, kortreiste råvarer fra Vegaøyene. Da jeg var her i 2021 fikk jeg et måltid som jeg sent vil glemme. Middagen er inkludert.

 

Dag 3

Deilig frokost på Vega Havhotell, og vi smører med oss en deilig matpakke til lunsj fra hotellet.
Etter frokost så sjekker vi ut og sykler ca 20. minutter til fergeleiet ved Verdensarvsenteret. Her skal vi ta hurtigbåt med syklene om bord til neste øy; Herøya. På turen dit passerer vi mange vakre øyer langs Helgelandskysten.

Etter et par timer kommer vi til Herøy, og vi og syklene stiger av. Her tar vi syklene fatt og turen går over den vakre øya til idylliske Elfis sjøstuer hvor vi skal bo. Fra brygga til Elfies tar det ca. 20 minutter å sykle. For mer informasjon se www.elfies.no
Her sjekker vi inn, kanskje bytter vi litt klær og tar en matbit før vi sykler videre til Etcetera Botaniske Utskeilser. En opplevelse av et plantesenter og opplevelsessenter. Tusen tar ca. 20 minutter fra Havstuene.
Etter besøket her sykler vi ut til Seløy og kanskje tar vi et lite pizzastopp på Skolo? Den gamle skolebygningen som er blitt pizzeria. Her ute ligger også Augustobrygge og en liten lokal Coop butikk. Hvor vi kanskje kjøper med oss et par hjemmestrikkede sokker?  Turen fra Etcetera til Skolo tar ca 20 minutter.

Etter Skolo er det tid på egen hånd for de som vil. Kanskje blir det en tur på sjøen med ribb eller hva med å sykle over de flotte broene til naboøya Dønna? Turen tilbake til Elfies for oss som er godt fornøyde tar vi i rolig tempo, og den tar ca. 40 minutter. På veien kan det være det blir «strandhugg» på den hviteste strand med flott utsikt til de syv søstre.

Om kvelden blir det middag i feststuen på Elfis sjøstuer. Vi handler i løpet av dagen inn litt drikke til maten sammen, og kanskje er det noen av oss som har med seg gitar?

Dag 4 

Vi våkner i fjære, og det blir mulighet for et morgenbad for de som er glad i en frisk start på dagen. I dag skal vi sykle fra Herøy over til Dønna, og derfra skal vi ta hurtigbåten til Sandnessjøen. I Sandnessjøen skal vi levere fra oss syklene, og ta hurtigbåten videre ut til øya Træna som ligger langt ut i havgapet. Træna er naboøya til øya Sanna. For mer informasjon se www.tenktraena.no Her skal vi bo, se; www.traenaovernatting.no Et hyggelig sted rett ved brygga, ja, det er faktisk det gamle kommunehuset vi skal bo i. Her skal vi være to netter.
Men aller først skal vi spise frokost på Elfis Sjøstuer, og vi skal smøre med oss en matpakke. Om det er noen i gruppen som er ekstra spreke og som gjerne vil ta turen opp til Dønnamannen, så må de starte ekstra tidlig! Turen er krevende og tar tre timer. Dette finner vi ut av underveis. Selve sykkelturen fra Elfis på Herøy til Dønna brygge tar drøyt to timer.

Fra Dønna er det hurtigbåt til Sandnessjøen. Her blir det et kort stopp. Kanskje tar vi en tur langs gågata og kjøper en is? Eller tar en kaffe før vi tar hurtigbåten videre til Træna. På Træna sjekker vi inn på Træna Overnatting, og så spiser vi middag sammen på Havfolkets hus.

På Træna er det «rusleavstand» til alt, og er været godt er det ikke lett å legge seg her ute. Stemningen er magisk med den vakre øya Sanna som bakteppe. Så kanskje blir det en tur over til andre siden av Træna for å se Sanna og Peter Dass kapellet før vi sier god natt.

Dag 5

God morgen Træna! Vi spiser tidlig frokost, og smører med oss en god matpakke! I dag skal vi ta en tidlig hurtigbåt over til eventyrøya Sanna, naboøya til Træna. Sanna, også kjent som “øya med fjellene”. Sanna har høye fjelltopper, flotte turstier, hvite strender og mørke grotter, og anbefales på det sterkeste for alle besøkende! Selv om øya er flott, er det kun to fastboende her og få fasiliteter. Det finnes et sommeråpent grendehus som serverer vafler og kaffe her, og på lokalbåtkaia finnes det toalett.
Vi rusler langs brygga, bortover til husene og den lille kirken før vi tar og går opp til Kirkehelleren: Denne katedral-lignende helleren har en mektig atmosfære med en rik historie. Utgravninger her har avslørt 9000 år gamle funn, og i dag blir det ofte holdt konserter her. Kanskje tar vi matpakken her? Eller går ned igjen til stranden. For de eventyrlystne kan man også ta turen på egen hånd opp til Gompen/NATO-stasjonen.

Vi hentes og fraktes tilbake til Træna. Det er tid på egen hånd, og kanskje blir det et besøk på den lokale caféen Aloha? Eller på lokalmuseet?
Middagen i dag er på egen hånd.

Dag 6

Etter frokost og smøring av matpakke på Træna Overnatting har vi et par timer før vi skal ta hurtigbåt til den lille øya Myken.
Myken er kjent for mye, og her skal vi blant annet besøke det nordligste whisky- og gin destilleriet. I tillegg er øya kjent for sin gode mat som selvfølgelig er basert på de fantastiske råvarene i havet rundt denne øya som ligger helt ytterst i havgapet. Øya har rundt 13 fastboende, og en asfaltert vei som er cirka 600 meter.
Det blir flere hurtigbåter i dag, og de blir stadig mindre etter hvert som vi nærmer oss Myken, og det blir myk landing her. For mer informasjon om denne fine øya se www.myken.no. Her skal vi bo to netter.
Middag på Myken Seng og Suppe

Dag 7

I dag er det siste hele dagen, og det blir omvisning på Myken destilleri. Her putrer det formelig i fjæra, for selve destilleriet ligger rett på brygga der vi kommer i land. Det blir prøvesmaking og kanskje ender du opp med å kjøpe din egen tønne whisky som ligger på Myken? For mer informasjon se www.mykendestilleri.no
I løpet av denne dagen blir det besøk av butikken, som er øyas samlingssted og hjerte. Kanskje vi er så heldig å komme inn på gammelbutikken til Petter-Inge også? Som ikke har forandret seg siden 1960 tallet. Og om været er på vår side så kan det også være mulighet for en fisketur på egen hånd.

Om kvelden så avslutter vi denne eventyrlige uka vi har hatt sammen på et av kystens beste spisesteder; Fiskebruket. Her blir det en deilig tre-retters middag basert på lokale råvarer. For mer informasjon se www.fiskebruket.no.

 

Dag 8

Vi står tidlig opp og tar første hurtigbåt mot Bodø. På veien blir det stopp for frokost på Klokkergården på Rødøy før turen går videre til Bodø. Derfra flyr vi sørover kl 1925 og vi lander i Oslo kl 2050.

​Reise- og prisinformasjon

Pris pr person kr 24.200

Inkluderer

 • Fly med SAS Oslo – Brønnøysund og Bodø – Oslo t/r
 • 7 overnattinger i delt dobbeltrom som beskrevet i dagsprogram inkl frokost
 • 7 lunsjer og 5 middager
 • Program og transport av bagasje etc som beskrevet i dagsprogram
 • Sykler
 • Reiseleder Lena Petersson

Tillegg

 • Enkeltrom kr 3.000
 • Tillegg for el-sykkel kr 600
 • Drikke til måltider

Forbehold om prisendring dersom endringer i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.

Depositum på kr 5.000 pr person faktureres ved påmelding.
Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

Avbestillingsregler

 • Depositum med fratrekk av kr 1.000 betales tilbake ved avbestilling inntil 91 dager før avreise
 • Ved avbestilling 90 -61 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
 • Ved avbestilling 60-31 dager før avreise må 50 % av reisens pris søkes refundert fra kundens forsikring
 • Ved avbestilling 30-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring

Begrenset antall plasser/deltakere; maks 22, minimum 18.

 

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.