Finnmark og samisk kunst, håndverk og kultur

Finnmark og samisk kunst, håndverk og kultur

Finnmark er eksotisk, byr på vill og vakker natur, midnattssol og ikke minst en utrolig spennende kultur. Fra Kirkenes reiser vi innover vidda til Karasjok og Kautokeino. Vi møter den samiske kulturen gjennom kunst, duodji (= håndverk på samisk), historier og ikke minst opplevelser. Finnmarksvidda og reindrift hører sammen og dette samspillet har stor betydning for videreføring av store deler av den samiske kulturen. Vidda består av store flate områder med lave åser, knudrete bjørkeskog, myrer og vann. Vi får rik anledning til å se dette fascinerende landskapet på vår reise.

Vi flyr til Kirkenes der vi besøker Grenselandmuseet i tillegg til en tur til Grense Jakobselv med lokal guide. På vei til Varangerbotn stopper vi i Neiden hvor vi finner det lille russisk-ortodokse kapellet, St George kapell fra 1565. Neiden er sentrum for Skoltesamene og den gamle boplassen Skoltebyen er nå et vernet område. Skoltesamene har fått sitt eget museum som åpnet sommeren 2017 og vi besøker også dette. I Varangerbotn lærer vi mer om Sjøsamenes historie og kultur.

Karasjok har mye å by på og vi besøker både Samisk Museum med sin fine draktsamling og Samisk Senter for Samtidskunst. Det blir mulighet for å se mange tradisjonelle samiske håndverk. Ca. 80 % av kommunens innbyggere er samisktalende og kommunevåpenet har tre flammer som symboliserer møtet mellom samer, finner og nordmenn. Det blir også et besøk på Sametinget.
Kautokeino ligger lengst sør på vidda og er Norges største kommune i areal. Juuls sølvsmie i Kautokeino er en attraksjon og står selvfølgelig på programmet. Vi besøker også Maritex Gavpå, Det samiske Varehuset og vi det blir et møte med reinsamen Aslak Sokki. Der vil vi tilbringe kvelden med samisk middag. Vi blir kjent med samisk fortellerkunst og hvordan livet er for en reindriftsfamilie på vidda. Du får selvfølgelig lære deg å kaste lasso!

Velkommen til en reise helt utenom det vanlige!

Kort fortalt

Vi gjentar suksessen! En spektakulær reise gjennom Finnmark med besøk til skolte-samisk museum, hjem til en reindrift same og sølvsmia Juuls i Kautekeino, Neiden med kapellet fra 1565, John Savio-museet og mye mer. Rett og slett et unikt stykke Norge!

Reisedatoer:
15/08/2021 - 6 dager

Dagsprogram Finnmark og samisk kunst, håndverk og kultur - 6 dager

Dag 1
Avreise fra Oslo Gardermoen om morgenen med SAS kl 08.55 med ankomst Kirkenes kl 11.00.
Fra flyplassen kjører vi rett til Grenselandmuseet. Saviomuseet er en egen avdeling med kunst av John Savio (1902-1938). Det blir en guidet omvisning på museet. Det er lunsjtid og det serveres en enkel lunsj på stedet.
Vi skal bo denne natten på Thon Hotel Kirkenes. Etter innsjekk, ca kl 15.00 vil vår buss bringe oss til Grense Jakobselv. Turen tar ca. 4 timer og vår lokale guide vil fortelle oss om området underveis. Felles middag på hotellet om kvelden.

 

Dag 2
Frokost på hotellet.
Avreise kl 09.00 til Neiden, ca. 40 min fra Kirkenes der vi besøker vi Skoltebyen med St. Georgs Kapell, et lite russisk ortodoks/skolte-samisk kapell fra 1565. Se også film på NRK: https://tv.nrk.no/program/fola03003787/pilegrimsferd-til-neiden. Vi besøker det nye Skolte-samiske museet i Neiden. Skoltesame-kulturen regnes som den eldste av samekulturene. Her vil vi møte lokale håndverkere. Vi spiser en enkel lunsj sammen på museet.
Etter lunsk kjører vi videre til Varanger Samiske Museum. Museet har tilrettelagt for oss et treff med kvinner som driver med samisk håndverk. Det blir overnatting på Tana Hotell, bare en 20 minutters kjøretur unna museet.

Dag 3
Frokost på hotellet.
Kl 09.00 blir det avreise til Karasjok, en kjøretur på ca. 2,5 timer.
Vi starter dagen i Karasjok med et besøk på Sametinget der det blir en guidet tur.
Deretter besøker vi Samisk senter for samtidskunst der det blir servert en enkel lunsj og vi får en innføring i moderne samisk kunst.
Ved 15-tiden besøker vi RiddoDuottarMuseat (De samiske samlinger). Her finner vi en praktfull samling av tradisjonelle samedrakter og vår guide forteller oss mer om disse.
I dag blir det overnatting på Scandic Hotell som ligger midt i Karasjok. Tid til en hvil før vi samles til felles middag i Storgammen kl 20.00, som ligger like ved hotellet.
Om tiden tillater anbefaler vi et besøk i Samisk Kulturpark (åpent alle dager 9-19). Samisk kulturpark byr også på Magisk teater der ny det kjøres ny forestilling hvert 20. minutt; Stalubakti – åndenes fjell, i tillegg til mye samisk håndverk.
Andre steder som er verdt et besøk er knivsmeden Strømeng og den samiske bokhandelen midt i sentrum.

Dag 4
Etter en god frokost kl 09.00 kjør vår buss oss til Kautokeino, en 2-timers kjøretur. Ved ankomst besøker vi Juuls sølvsmie. En inspirerende perle, både arkitektonisk og kunstnerisk. Her lages moderne smykker og søljer til samedraktene. Vår guide viser oss rundt.
Det er ikke mange steder å spise lunsj i området, så det blir stopp ved et gatekjøkken og matvarebutikk og dere velger selv hva dere ønsker for denne lunsjen på egenhånd.
Deretter sjekker vi inn på Thon Hotell Kautokeino. Tid for litt hvile før kveldens aktiviteter.
Kvelden med samisk middag vil vi tilbringe i leiren til reinsamen Aslak Sokki. Der blir vi kjent med samisk fortellerkunst og hvordan livet er for en reindriftsfamilie på vidda. Og det er obligatorisk med lasso-kasting selvsagt!

Dag 5
Frokost på hotellet.
Besøk på Maritex, som det Samiske Varehuset. De leverer stoff, bånd og annet man trenger til samisk håndverk. For de som ønsker flere besøksopplevelser så ligger Kautokeino Bygdetun like ved, og det samme gjør sølvsmien Anita Schmid og Peter Rust.
Vi møter kunstnere tilknyttet kunstnerkollektivet Daiddadallu i Kautokeino.
Felles middag på hotellet om kvelden.

Dag 6
Tidlig frokost og avreise kl 08.00 med bussen vår til Alta. Turen tar ca 2 timer.
Vi rekker et besøk til Alta Museum. Her får vi se de berømte helleristningene som står på Unescos verdensarvliste. Guidet tur på ca 45 minutter der vi får vite mer om denne severdigheten.
Videre til flyplassen kl 13.00. SAS har avgang kl 14.25 og vi lander på Gardermoen kl 16.20.

​Reise- og prisinformasjon

Pris pr person kr 18.900 for abonnenter av Hjemmet, kr 20.900 for ikke-abonnenter

Inkluderer
• Flyreise med SAS fra Gardermoen til Kirkenes, hjem fra Alta
• Flyskatter (utgjør pr des -20 kr 789 av totalprisen, kan endre seg innen avreise)
• Overnatting i dobbeltrom på nevnte hoteller m/frokost
• Måltider som nevnt i program
• Alle utflukter inkl inngang som nevnt i program

Tillegg

• Enkeltrom kr 3.950
• Drikke til måltider, og annet som ikke er nevnt i program

Forbehold om prisendring dersom endringer i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.
Depositum på kr 4.000 pr person faktureres ved påmelding.
Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

Avbestillingsregler
• Depositum med fratrekk av kr 1.000 betales tilbake ved avbestilling inntil 65 dager før avreise
• Ved avbestilling 64-39 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
• Ved avbestilling 38-0 dager før avreise må 100 % av reisens søkes refundert fra kundens forsikring

Begrenset antall plasser/deltakere; maks 22, minimum 15.

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.