Færøyene med håndarbeid og kulturtradisjoner

Færøyene med håndarbeid og kulturtradisjoner

​Færøyene er de urørte, pittoreske, lavmælte og fargerike øyene beliggende vest i havet en drøy times flytur vest for Bergen. Tradisjoner er viktig og stort på disse øyene i havet. De har tatt vare på sangdansen, de gamle husene med gress på taket, kvadene og ikke minst håndverk og strikk.

Her finner man en strikkekultur med dype røtter, og det er en viktig del av det sosiale livet å møtes til strikkeklubber – som det har vært siden gamle tider. Her strikket man de varme “trøyer” og votter, helt nødvendig for fiskerne, den store næringen på Færøyene – før og nå. Slik bringes tradisjonene videre, i generasjon etter generasjon.

Hans Marius Debes var skredderen som samlet alle de gamle mønstrene og ga dem ut i bokform og stadig like populær; Føroysk Bindigamynstor. Færingene er også svært gode med design, og mange nye plagg har kommet til i moderne design de senere årene. Blant designere som gjør det stort er Gudrun & Gudrun. Vi avlegger dem et besøk.

Det er langt flere sauer enn folk på Færøyene, det er nok av ull. Likevel er det kun ett lokalt spinneri, Snældan. Det ligger i bygden Strendur, og vi gjør et besøk der. Vi vil også besøke Marjun Heimá og se forskjellige varianter av bunader for kvinner og menn. Har du lyst å kjøpe en ferdigstrikket genser er utvalget stort i Heimavirki, der lokale strikkere leverer sine arbeider for salg.
Østrøm og Steinprent står også på besøkslisten. På Østrøm kan håndverkere stille ut og selge sine arbeider, som glass, keramikk, smykker, strikk, skinn, trearbeider og mye mer.

I tillegg vill vi ha workshop med designeren Katrine í Geil, temaet er utvikling av mønstre. For den håndarbeids- og histioreinteresserte er nasjonalmuseet et must. Her får vi se gammelt håndverk og mye mer. Ikke minst de originale kirkestolene fra 1400-tallet som opprinnelig sto i Olavskirken på Kyrkjebø.

Det gamle bispesetet vil også besøkes, her finner vi den over 900 år gamle Røykstovan som vi får komme inn i. Vi får også guidede turer og blir kjent med øyenes historie, kultur og natur. Blant annet skal vi på en liten vandretur gjennom det gamle Torshavn, i området Reyn og Tinganes.

Vi kjører dessuten en dag gjennom fargerike bygder til de nordlige øyene. I Klaksvik besøker vi en vevskole og får høre historien om kvinne som startet den, Aina Cederblom.

Kort fortalt

Færøyene er de urørte, pittoreske, lavmælte og fargerike øyene beliggende vest i havet en drøy times flytur vest for Bergen.

Reisedatoer:
01/10/2020 - 6 dager

Dagsprogram Færøyene med håndarbeid og kulturtradisjoner - 6 dager

​Dag 1
Avreise med SAS fra Oslo Gardermoen kl 0750 til København, ankomst kl 0855. Videre med Atlantic Airways til Færøyene der vi lander kl 1215. Klokken stilles 1 time tilbake. Buss og lokal guide møter oss på flyplassen, og vi kjører fjellveien inn mot Torshavn. Innsjekk på Hotel Streym, beliggende sentralt i byen. Enkel servering ved ankomst til hotellet.

Kl 1600 reiser vi på besøk til en håndverker. Middag ved hotellet om kvelden

Dag 2
Vi starter dagen kl 0900 med en vandring i den gamle bydelen Reyn i sentrum av Torshavn. Her finner vi godt ivaretatte hus fra 1800-tallet, området var truet med nedrivning – nå et av byens mest populære bo-områder. Noen minutters gange videre ligger Østrøm, et felles salgs- og utstillingssted for mange håndverkere. Her finnes et god utvalg av strikk, glasskunst og mye mer – et spennende utvalg som viser kreativiteten og den store interessen for både den tradisjonelle strikken, og moderne design. Vegg i vegg ligger Steinprent, et grafisk verksted med utsalg. Vi ender opp hos Marjun Heimá, og får ta en kikk på de tradisjonelle kvinne- og herredraktene som lages her.

Lunsj på egenhånd i byen.

Kl 1300 – 1700 blir det felles workshop på vårt hotell. Den lokale designeren Katrine í Geil leder an, og temaet er “Utvikling av mønster”. Katrine er utdannet fra designerskolen i Kolding, Danmark. Hennes design er kjøpt av bl a Calvin Klein og Filippa K, og flere av hennes arbeider har vært på utstillinger i Europa. Middag på egenhånd, reiseleder blir gjerne med dem som vil ut å spise.

Dag 3
Etter frokost setter vi kl 0900 vi kursen over fjellet til Kyrkjebø, ca 20 minutter fra Torshavn. Her ligger Kongsgården og den 900 år gamle Roykstovan som antas å være det eldste tømmerbygget i Europa, og antakelig det eldste trehus i verden som er i bruk. Den har vært bolig for kongsbønder i flere hundre år, og for den nåværende bondefamilien i hele 17 generasjoner. Tømmeret Røykstovan er bygget av sies å ha drevet over havet fra Norge. Norske Kong Sverre vokste opp her på gården. Vi besøker St. Magnus-katedralen og Olavs-kirken fra år 1111, oppkalt etter Olav den Hellige. Begge befinner seg på Kongsgården. Deretter går turen tilbake til Torshavn hvor vi skal besøke Nasjonalmuseet. Her får vi bl.a. se de gamle kirkestolene fra 1400-tallet som en gang sto i Olavskirken på Kyrkjebø, samt en del gammelt håndverk. Vi avslutter med lunsj i Nordens Hus, byens storstue som sto ferdig i 1983 og ansett som et av Nordens flotteste byggverk av nyere dato.

Kl 1400 – 1800 blir det ny workshop med Katrina í Geil, denne gangen skal vi lære å strikke “Skoleistar”, tøfler/sokker som kommer fra naboøya Nolsøy.

Sammen spiser vi middag på en kafe i nærheten av vårt hotell.

​Dag 4
Vi forlater Torshavn kl 0900 og setter kursen mot Eysterøy. Vi krysser broen over Atlanterhavet på vei mot det eneste færøyske spinneriet; Snældan i bygden Strendur. På veien gjør vi også et stopp i garn- og strikkeprodusenten Navia. Lunsj skal vi ha i et privat hjem i Søldarfjørður, hos ekteparet Lena og Jacob.

Videre til Færøyenes nest største by, Klaksvik. Første stopp her blir i den flotte Christians kirke. Deretter skal vi besøke en tidlgere vevskole, nå museum som pr oktober 2018 er under oppbygging, og får høre historien om stifteren av skolen; Aina Cederblom (1896 – 1986). I 1933 gjorde hun sin første seiltur over Atlanterhavet og havnet ved en feiltakelse på Færøyene hvor hun traff igjen en studievenn. Slik ble vevskolen til, med formål å skaffe kvinner arbeid og å bevare den lokale vevetradisjonen.

Vevskolen har vært stengt i mange år, og bygges nå om til spinneri og museum. Middag på egenhånd, reiseleder tar gjerne med seg de som vil spise sammen.

Dag 5
Fridag og lunsj på egenhånd. For den som er ekstra opptatt av kunst anbefaler vi et besøk på Færøyenes nasjonale kunstmuseum Listasavn. Avskjedsmiddag på Áarstova kl 1900.

Dag 6
Formiddagen fri og kl 1000 sier vi farvel til Torshavn og setter kursen mot flyplassen. Vi gjør en stopp i bygden Bø hvor Færøyenes nasjonalforfatter William Heinesen hadde sine aner. Herfra ser vi ut til de flotte fjellformasjonene Tindholmen. Avreise med SAS til København kl 1255. Videre til Oslo med SAS kl 1805-1915.

​Reise- og prisinformasjon

​Pris klar i januar 2020

Inkluderer

 • Flyreise Oslo-København -Torshavn t/r med SAS
 • Flyskatter og avgifter (utgjør kr xx av prisen pr jan -20, kan endre seg innen avreise)
 • Overnatting på Hotel Streym i dobbeltrom
 • Busstransport t/r flyplass-hotell i Torshavn
  2 workshops
 • 4 frokost, 2 lunsj, 3 middag
 • Utflukter ifølge program inkludert nødvendige transporter og lokal guide
 • Reiseleder med fra Explore Travel AS

Tillegg

 • Enkeltrom kr 2.850
 • Drikke til måltider

Forbehold om prisendring dersom endringer på valutakurs, i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.

Depositum på kr 5.000 pr person faktureres ved påmelding.
Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.

Avbestillingsregler

 • Depositum med fratrekk av kr 800 betales tilbake ved avbestilling inntil 65 dager før avreise
 • Ved avbestilling 64-35 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
 • Ved avbestilling 34-0 dager før avreise må 50 % av reisens pris søkes refundert fra kundens forsikring

Begrenset antall plasser/deltakere; maks 24, minimum 15.

Send en reiseforespørsel

Vi svarer raskt og er alltid forberedt på å svare på spørsmål du måtte ha.

Send oss din forespørsel gjennom skjemaet, så svarer vi deg så raskt som mulig.