Pilegrimsleden til Nidaros
Vandringer, tradisjoner og historie
|
Pilegrimsleden til Nidaros |
|
Pilegrimsleden til Nidaros

Vandringer - tradisjoner - historie
Å gå langs gamle stier hvor pilegrimene har vandret i hundrevis av år er en vandreform som har kommet sterkt tilbake de senere årene. Pilegrimsvandrere har forskjellige grunner til å velge akkurat en pilegrimsled for sin vandretur. I dagens samfunn har vi alt vi trenger og mer til. Vi er omringet av støy, og noen finner kanskje ikke helt meningen med det hele. De fleste av oss har – bevisst eller ubevisst, kanskje et behov for åndelig påfyll. Noen får påfyll gjennom stillhet i naturen, eller ved å kjenne på at kroppen blir fysisk sliten, en flott stjernehimmel eller vinden som suser i tretopper i skogen. Andre finner kanskje det de leter etter i det religiøse eller spirituelle. I dag er pilegrimsvandrere sammensatt. Noen leter etter en mening, noen er glad i naturen, noen er mest glad i selve gåturen og andre er mest interessert i historie og tradisjon. Derfor er pilegrimsvandringer for alle.
På denne turen skal vi gå de siste 118 kilometerne av Gudbrandsdalsleden inn til Nidaros, dette kvalifiserer til å få Olavsbrevet etter endt vandring. Ledere for turen er Guro Berge Vistad, regionleder for pilegrimsleden i Trondheim og omegn, og pilegrimsprest i Nidaros Einar Vegge. Begge bidrar med kultur, historie og ikke minst som vandreledere på stier de har gått mange ganger. Overnattingene er på gårder og gjestehus, sågar et samfunnshus.
Det å gå pilegrimsvandring er ikke luksus. Vi skal tilbake til det genuine og nære, med enkel overnatting. Fokuser også på å ikke ha med deg så mye bagasje. Det er ikke mye man trenger, dog vil det være transport av bagasje hele veien. Du bærer kun en dagstursekk med det du trenger i løpet av dagsmarsjen.
De daglige turene har en lengde på ca 20 km i snitt, du må derfor være i stand til å gå 7-8 timer om dagen. Den korteste etappen får vi første dagen med ca 9 km, mens den lengste etappen er ca 27 km. Full pensjon er inkludert på hele turen, god hjemmelaget mat.
Turen starter fra Berkåk stasjon mandag 3. september og ender i Nidarosdomen lørdag 8. september. Vi bor siste natt på Nidaros Pilegrimsgård, like ved siden av domen. Gjennom hele uka står selve vandringen i fokus, men underveis blir det selvsagt pauser - både for påfyll av mat og drikke, men også for lokale fortellinger, historie og severdigheter. Når vi slitne og fornøyde ankommer Nidarosdomen vil det bli pilegrimsmesse før vi sjekker inn på Pilegrimsgården. Det settes opp tog fra Oslo, Hamar og Trondheim for dem som ønsker. For dem som heller vil ta bil til Berkåk er det opp til hver og en. For dem som evt vil være igjen i Trondheim etter endt vandring kan reisen utvides etter eget ønske.
Pilegrimsleden til Nidaros - 3. september 2018 - 7 dager

Program
Dag 1 – 3.9. BERKÅK – STAMNAN, 9,8 KM. OVERNATTING: MESLO HERBERGE
Ankomst Berkåk med tog/bil. Togtid oppgis senere, pr nov -17 er tog fra Oslo på Berkåk kl 13.24.
Berkåk er pilegrimsstasjon som leder deg til Pilegrimsleden, så vi kan følge pilegrimsmerking allerede fra stasjonen og ned til torget, for så å følge RV 700 ned til avkjørsel mot Eggan gård (ca 1,5 km). Her møter vi selve leden. Dagens etappe går videre gjennom skog og mark, og ender på Meslo gård hvor vi overnatter i et sjarmerende stabbur og på gården. Ingrid Meslo tar godt vare på oss og serverer middag om kvelden.
Dag 2 – 4.9. STAMNAN – HOL, 22,3 KM. OVERNATTING: SEGARD HOEL
Vi starter dagen med en god frokost og smører selv vår nistepakke for dagens tur.
Denne etappen begynner med en stigning, før vi trer inn i jordbrukslandskapet og stien som tar oss fram til Rennebu kirke og Gammelbua pilegrimsinfo. Ved kirka markeres 100-kilometersmerket, som er det siste punktet du kan koble deg på leden hvis du ønsker å kvalifisere til Olavsbrevet. Leden videre tar deg forbi gamle storgårder og flere trønderlåner, før du kommer fram til Segard Hoel, hvor middagen står klar.
Dag 3 – 5.9. HOL LØKKEN VERK, 20 KM. OVERNATTING: BERGMANNSKROA
Frokost og smøring av matpakke.
Dette er en innholdsrik etappe, med flere kulturminner, kirker og husmannsplasser tett på leden. Vi passerer også Meldal sentrum og Meldal kirke. Meldal bygdemuseum og Gammelgruva i Løkken Verk forteller spennene 1600talls-historie, og vi spiser middag og overnatter på Bergmannskroa i sentrum av Løkken verk. Denne dagen er det en del vandring på asfaltveier.
Dag 4 – 6.9. LØKKEN VERK – SKAUN, 27,5 KM.
Frokost og matpakke.
Veien videre til Skaun begynner på asfalt og grus, men går etterhvert over til barskog og over grønne beitemarker, på tydelige og gode stier. Midtveis i etappen må man en periode gå gjennom myraktig underlag, hvor du kan bli noe våt på beina. Etter hvert kommer du igjen inn på stier og veier med fast grunn, som tar oss fram til Skaun. Her overnatter vi i samfunnshuset. Middag.

Dag 5 – 7.9. SKAUN – SUNDET, 18 KM. OVERNATTING: SUNDET GÅRD
Frokost og matpakkesmøring.
Den nest siste etappen på veien mot Nidarosdomen går mye i og forbi åkerlandskap, i det historiske landskapet fra Sigrid Undsets Kristin Lavransdatter. Vi får også vakker utsikt over Skaun, før leden går ned mot elvedeltaet hvor Gaula møter Trondheimsfjorden. Etappen avsluttes med en rotur over Gaula og til Sundet Gård, hvor overnatting i stabbur og på gården venter. Middag.
Dag 6 – 8.9. SUNDET – TRONDHEIM/NIDAROSDOMEN, 21 KM
Frokost og matpakkesmøring.
Den siste etappen går først gjennom frodig kultur- og jordbrukslandskap, og videre gjennom den populære Bymarka på grusveier, klopplagte myrer, stier og på vinterens skitraséer. Landskapet blir etter hvert mer urbant, nedover Byåsen og forbi Sverresborg Trøndelag Folkemuseum, utkikkspunktet Feginsbrekka og videre det siste stykket mot Trondheim sentrum. Så kommer vi til selve målet, Nidaros. I nærmere 1000 år har pilegrimer vandret hit til det som i middelalderen var Nordens største helligdom. Ved ankomst til Nidarosdomen vil pilegrimsprest Einar Vegge lede en pilegrimsmesse. Vi sjekker inn på Nidaros Pilegrimsgård rett ved Domen. Her spiser vi avslutningsmiddag og har en hyggelig kveld sammen.
Dag 7 – 9.9. HJEMREISE
Frokost på Pilegrimsgården.
Hjemreise tidspunkt er opp til hver og en. Noen har kanskje lyst og mulighet til å tilbringe dagen i denne flotte byen, noen vil kanskje ha en ekstra natt. Returbillett er ikke lagt inn av denne grunn. Turarrangør kontaktes dersom du vil utvide oppholde og/eller vil ha assistanse med å bestille tog eller fly.

Reise- og prisinformasjon
Pris pr person kr 7.750 for abonnenter av Hjemmet. Ikke-abonnenter kr 8.450
Inkluderer
Tillegg
Forbehold om prisendring dersom endringer på valutakurs, i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.
Depositum på kr 2.000 pr person faktureres ved påmelding.
Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.
Avbestillingsregler
Begrenset antall plasser/deltakere; maks 22, minimum 15.
Pris pr person kr 7.750 for abonnenter av Hjemmet. Ikke-abonnenter kr 8.450
Inkluderer
- Vandretur som beskrevet i program
- Alle overnattinger på nevnte steder i dobbelt- og flersengsrom. Stabbur og andre bygg tas også i bruk på noen av gårdene
- Full pensjon f.o.m. middag dag 1 t.o.m. frokost siste dag
- Pilegrimspass
- Reiseledere Guro Berge Vistad og Einar Vegge
Tillegg
- Enkeltrom på forespørsel hvor det er mulig
- Drikke til måltider
- Frivillig togreise:
Forbehold om prisendring dersom endringer på valutakurs, i flyskatter og avgifter, og eventuelt andre uforutsette endringer. Forbehold om mindre programendringer.
Depositum på kr 2.000 pr person faktureres ved påmelding.
Sluttfaktura forfaller 6 uker før avreise.
Avbestillingsregler
- Depositum med fratrekk av kr 600 betales tilbake ved avbestilling inntil 65 dager før avreise
- Ved avbestilling 64-35 dager før avreise må depositum søkes refundert fra kundens forsikring
- Ved avbestilling 34-0 dager før avreise må 50 % av reisens pris søkes refundert fra kundens forsikring
Begrenset antall plasser/deltakere; maks 22, minimum 15.